Direktiva trenutno po mnenju obeh držav potrošnikom ne zagotavlja zanesljivih informacij o izvoru medu. Pobudo, ki bo na dnevnem redu sveta EU 27. januarja, je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec označila kot zelo pomembno za zaščito pridelovalcev medu v posameznih državah članicah. "Potrošniki morajo biti ustrezno informirani in ozaveščeni glede izbire hrane ter imajo pravico vedeti, kakšno hrano kupujejo," je prepričana ministrica.

Direktiva o medu pridelovalcem in proizvajalcem medu med drugim nalaga obveznost označevanja države izvora tega živila. V primeru, da je mešanica medu po poreklu iz več kot ene države članice ali tretje države, se proizvod lahko označi kot mešanica medu iz držav EU, mešanica medu iz držav, ki niso članice EU ali mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU.

Ker tovrstno označevanje potrošnikom ne zagotavlja izčrpnih in nedvoumnih informacij o izvoru medu, je ministrstvo za kmetijstvo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije začelo z aktivnostmi za spremembo direktive o medu v delu, ki določa označevanje mešanic medu. Slovenija in Portugalska želita s podporo enako mislečih držav pozvati Evropsko komisijo, naj vzpostavi jasnejše označevanje porekla takih mešanic.

Kot so poudarili na ministrstvu, je med z navedeno državo porekla bistveno dražji od mešanice medu iz različnih držav. Potrošnik ima seveda na izbiro, za kateri med se bo odločil, vendar je ta izbira velikokrat pogojena s ceno.

"Sprememba direktive bo tako pripomogla tudi k preprečevanju razlikovanja med potrošniki glede kakovosti informacije o hrani, do katere imajo dostop, pogojuje pa jo cena proizvoda. Potrošnik, ki se odloči za nakup cenejšega medu, ni manj vreden in je upravičen do enako kakovostne informacije o poreklu kot tisti, ki lahko kupi dražji oziroma konkretneje označen med," so še zapisali v sporočilu za javnost.