Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je položaj prvič zasedel maja 2000, je danes v nagovoru ruskemu narodu predstavil načrte za prihodnost Rusije. Veliko pozornosti je posvetil vprašanju rodnosti in revščine ter izpostavil pomembnost ukrepov, ki bodo mlade spodbudili k ustvarjanju družin. Poleg povečanja socialnih transferjev, ki so povezani z rojstvom otrok in dodatne finančne podpore družinam z več otroki, je pozval tudi k spopadanju s temeljnimi vzroki revščine med mladimi. Mednarodno pa so zelo odmevali njegovi predlogi sprememb ustave. Te se deloma nanašajo na rusko upoštevanje mednarodnih aktov, ki naj bi jih v skladu s predlogom upoštevali zgolj, če so zahteve skladne z rusko ustavo. Predvsem pa se je osredotočil na spremembo prihodnjega statusa predsednika države.

Med Putinovimi predlogi je najti omejitev opravljanja predsedniške funkcije na največ dva mandata. Putin trenutno sicer to vlogo opravlja že četrtič. Prvič je predsedniško mesto prevzel maja 2000 in na položaju ostal do leta 2008, ko je za en mandat postal premier, od leta 2012 pa je ponovno predsednik. Ker mandat ruskega predsednika traja šest let, bo Putin na položaju do leta 2024. Tedaj bo moral položaj (ponovno) zapustiti, saj trenutna ustava dovoljuje zgolj dva zaporedna mandata.

Še naprej predsedniška republika?

Poleg omejitve trajanja predsedniške funkcije je med predlogi tudi sprememba načina izbiranja premierja. Tega je doslej imenoval predsednik države, po novem pa bi pristojnost padla v roke parlamenta. Sprememba bi močno ošibila vlogo predsednika in naredila korak v smeri parlamentarnega sistema. Putin je sicer zatrdil, da bo Rusija s predlaganimi ustavnimi spremembami ohranila predsedniški sistem. Predsednik bo lahko še naprej odstavljal člane vlade, imenoval vodje vseh varnostnih služb ter razreševal predsednika vrhovnega in ustavnega sodišča. Vseeno pa so najavo predlogov pospremila ugibanja, da bi Putin po izteku trenutnega mandata znal ponovno zasesti premierski sedež.

Med predlogi so tudi zaostritve pogojev za predsedniško kandidaturo in potegovanje za druge ključne položaje v državi, od poslanskih položajev, sodniških funkcij, vodenja državnih agencij, guvernerskih položajev, ministrskih mest do vloge premierja. Vsi omenjeni ne bodo smeli imeti tujega državljanstva ali dovoljenja za prebivanja v tuji državi. Bodoči predsedniki bo moral poleg tega v Rusiji prebivati 25 let. Doslej je bil pogoj 10 let. Omejitve bi znale negativno vplivati na možnost kandidature Putinovih političnih nasprotnikov, ki so pobegnili iz države.

Putinovi predlogi naj bi že kmalu pristali na papirju, o njih pa bodo imeli Rusi možnost odločati na prvem referendumu po letu 1993. Tudi tedaj se je glasovalo o novi ustavi, ki je bila nato tudi sprejeta.

Premier Medvedjev odstopil

Po koncu današnjega Putinovega govora, so iz Rusije prišle vesti o odstopu ruske vlade. Dosedanji premier Dmitrij Medvedjev, ki je leta 2008 Putina zamenjal na predsedniškem položaju, je kot razlog odstopa vlade navedel Putinove predloge ustavnih sprememb. Povedal je, da je njegova vlada z odstopom predsedniku naredila prostor za izvedbo zastavljenih ukrepov. »Ko bodo ta dopolnila sprejeta, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti,« je dejal premier. »V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi,« je še dejal Medvedjev.

Medvedjev je odstop vlade najavil na državni televiziji, sedeč ob boku predsednika Putina. Ta se je premierju zahvalil za dosedanje delo. »Želim sem vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati,« je dejal Putin. »Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča,« je dodal.

Putin bo sedaj sestavil novo vlado, trenutno pa je pozval, naj v vmesnem obdobju nadaljuje z opravljanjem tekočih nalog. Premier v odstopu Dmitrij Medvedjev je medtem že sprejel Putinovo ponudbo in bo odslej podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost, odgovoren pa bo za obrambo in varnostna vprašanja.