Podrobnosti o osumljencih tožilstvo ni podalo, le da zaenkrat niso še nikogar aretirali, poročajo tuje tiskovne agencije. Po informacijah tednika je nemški diplomat delal za Evropsko komisijo v Bruslju, nato pa je bil veleposlanik EU v več državah. Druga osumljenca sta lobista pri enem od bolj znanih nemških podjetij, ki pa ga niso imenovali.

Nekdanji diplomat je leta 2017 začel delati kot lobist, istega leta pa naj bi začel tudi posredovati informacije Kitajski ter k sodelovanju prepričal še druga dva osumljenca.

Dva od osumljencev naj bi kitajskemu ministrstvu za državno varnost posredovala zasebne in poslovne informacije. Tretji osumljenec pa naj bi bil le pripravljen vohuniti, a tega ni počel. V okviru preiskave so v jutranjih urah izvedli hišne preiskave v devetih prostorih v Berlinu, Bruslju ter zveznih deželah Baden-Würtemberg in Bavarska.

Če bo preiskovalcem uspelo potrditi očitke, bo to eden redkih primerov razkritja kitajskega vohunjenja. Vedno znova se sicer govori o vohunskih operacijah Kitajske v Evropi, a so preiskovalci le redko uspešni proti tajnim dejavnostim Pekinga, je poročal Der Spiegel.