Na Hrvaškem nadaljujejo pospešeno nabavo opreme za policijske sile. Največji del nove opreme, vključno s specialnimi vozili, droni in termovizijskimi kamerami, je namenjen nadzoru meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije. Medtem ko EU obilno finančno podpira nakup opreme za hrvaško obmejno policijo, so iz hrvaškega proračuna namenili sredstva tudi za druge policijske segmente, danes poroča Jutarnji list.

Notranje ministrstvo tako namerava kupiti dve balistično zaščiteni terenski taktični vozili, ki jih običajno uporabljajo v protiterorističnih in drugih visoko tveganih policijskih operacijah, kot so ugrabitve in podobno. Podobna vozila uporabljajo številne policije po svetu, tudi ameriška paravojaška policijska enota SWAT. Z novima oklepnikoma bodo nadomestili 50 let stare vojaške oklepnike bov iz časov nekdanje Jugoslavije, ki so jih prilagodili za policijske naloge, dodaja časnik.

Kot piše v razpisu, hrvaška policija potrebuje sodobna policijska oklepnika, v katerih se lahko pelje najmanj deset oseb, voznik, sovoznik in posadka. Potniki v vozilu morajo biti zaščiteni pred napadi s pehotnim orožjem, kot tudi pred eksplozijami ročnih bomb in protipehotnih min.

Med bolj znanimi proizvajalci vozil za potrebe posebnih policijskih enot so podjetja iz ZDA, Francije, Nemčije in Turčije. Ponudbe bodo odprli 28. januarja. Po sklenjeni pogodbi bosta oklepnika na Hrvaškem najpozneje v šestih mesecih, napoveduje časnik.

Ob tem spominja, da hrvaška policija za 380.000 evrov kupuje tudi računalniški progam za prepoznavanje obrazov. Program bo policistom omogočal hitro primerjanje fotografij in videoposnetkov z bazo oseb, ki jih imajo v svojih evidencah. Kot še navaja časnik, je hrvaška policija za nekaj manj kot 100.000 evrov nedavno kupila tudi 400 ročnih ščitov.