Avstrijski časopis Kleine Zeitung je pred časom poročal, da je nekdanji drugi mož avstrijske vlade in nekdanji predsednik avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je moral s položaja odstopiti zaradi afere Ibiza, odvisen od igranja videoiger. Gre za pojav, ki ga v zadnjem obdobju srečujemo zelo pogosto, smo pa v preteklosti poročali predvsem o tej odvisnosti med športniki. Novica o Strachejevi odvisnosti je toliko bolj zanimiva zaradi igre, ki ga je obsedla in domnevnih posledic te odvisnosti. Nekdanji podpredsednik avstrijske vlade namreč ni bil zagrizen igralec Witcherja, GTA-ja, niti PUBG-ja ali Fortnita. Strache je ure in ure svojega časa posvečal igranju »brezplačne« mobilne videoigre Clash of Clans.

Omenjena igra se sicer trži kot strateška, v resnici pa gre za klasično »brezplačno« mobilno igro, ki sicer vključuje strateške elemente, a ti najverjetneje ne bodo pripomogli k »zmagi«, temveč bo kvečjemu pomanjkanje strateške žilice vodilo do porazov, tudi ko to ni potrebno. Resnični pogoji za zmagovanje v teh igrah se namreč skrivajo v nakupih raznoraznih bonusov znotraj igre. Ti lahko stanejo tudi okoli 100 evrov in razvijalcem prinašajo visoke dobičke na račun uporabnikov, ki so nasedli zavajajočemu poslovnemu modelu. Strache naj bi mesečno nasedel za okoli 2000 do 3000 evrov, strošek pa je prevalil na stranko.

Podatek je že leta 2015 policiji razkril odvetnik, ki je znan zgolj kot M., preiskava v zvezi z zadevo pa se ni nadaljevala, saj odvetnik ni želel razkriti dodatnih podatkov. Strache je sicer trdil, da je stroške igranja igre po pomoti preložil na strankarski račun in je medtem denar že vrnil. Tudi tako pa zgodba Stracheja ne prikazuje kot preudarno osebo. O nevarnostih »brezplačnih« mobilnih iger se opozarja že od njihovega prvega pojava.

Za Strachejem je sicer naporno leto. Oktobra je bil namreč prisiljen v politični pokoj, potem ko je na plan prišla zgodba o trgovanju s poslovnimi stiki v zameno za politično podporo. Afera Ibiza je zrušila tudi avstrijsko vlado, Strache pa danes ni več član FPÖ.