V torek okoli poldneva je posadka letala ameriške družbe Delta kmalu po vzletu zaznala težave z motorjem. Letalo so obrnili in napovedali zasilni pristanek na letališču v Los Angelesu, zaradi zmanjšanja nevarnosti eksplozije ob pristanku pa so odvrgli več sto hektolitrov goriva. Gre za standardni postopek, ki olajša varen pristanek. Večja letališča imajo sicer natančno določena območja, kamor se lahko v takem primeru odvrže gorivo, zagotovo pa med njimi ni poseljenih in šolskih območij.

Letalo je namreč ob izpustu goriva zalilo kar pet osnovnih in eno srednjo šolo, pri čemer je bilo lažje poškodovanih več deset šolarjev. Imeli so razdraženo kožo in težave z dihali, a potrebe po hospitalizaciji ni bilo. »Kapljalo je na nas. Najprej sem mislil, da je mavrica, zato sem pogledal v nebo. A je bilo gorivo,« je za CNN neprijetno zmoto opisal petošolec Justin. »Zalilo« je tudi šestošolca Miguela in njegove prijatelje. »Vse me je srbelo. Videli smo dim, potem smo zavohali bencin,« je bil kratek. Oljne madeže so z otrok odstranili z milom in vodo.

Na različnih lokacijah je zadevo nadzorovalo kakšnih 70 gasilcev in reševalcev. V šole so poslali tudi strokovnjake za nevarne materiale, ki pa so ugotovili, da nevarnosti ni. Ker gre za standardni postopek, izpust goriva ni neobičajen, vendar pa se ga po pravilih odvrže nad neposeljenimi območji, priporočljivo z višine vsaj 1500 metrov, da se do stika z tlemi že razgradi.