Ne bom se zagovarjal, so danes drug za drugim izjavljali Damir Poslek, Igor Malovac, Denis Cunk, Vlado Andraši, Stanko Zabukovec, Miloš Jorgačevski in Dragutin Hudorović. Tožilstvo jim očita sodelovanje v hudodelski združbi, ki se je med septembrom 2016 in junijem 2018 ukvarjala s preprodajo orožja in streliva in z njima zalagala tako imenovani balkanski kartel v državah zahodne Evrope. Poglavitna dejavnost kartela sta tihotapljenje večjih količin kokaina iz Južne Amerike in gojenje marihuane v Španiji. Orožje po navedbah policije uporablja za teroristične namene in najhujša kazniva dejanja, kot so umori, ropi in izsiljevanje.

Glavna figura hudodelske združbe je bil Milorad Draganić, ki je očitke priznal že na lanskem predobravnavnem naroku – obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora. Takrat je priznalo še enajst soobtoženih, za preostalo deseterico pa se je danes začelo »klasično« sojenje. Zagovor jih je doslej podalo le sedem; Žarka Raletića je sodnica Milena Turuk že takoj poslala domov, ker na sodišče ni bilo njegove zagovornice, Tomažu Lavtižarju in Roku Škofu pa bodo sodili posebej. Lavtižar je edini, ki mu ne očitajo sodelovanja v hudodelski združbi, pač pa milejšo obliko kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. V Škofovem primeru pa bodo izvajali dokaze, povezane z že pravnomočno obsojenimi.

Sedem prodaj policistoma

Policisti so skupino preiskovali dve leti. Ob aretacijah so razkrili, da naj bi v spornem času preprodala za okoli 40.000 evrov najrazličnejšega orožja. V 39 hišnih preiskavah so zasegli 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev in 45 detonatorjev. Pomagali so si s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, kot so prisluškovanje, tajno sledenje in tajni delavci, ter opravili sedem navideznih odkupov orožja. Tako je v policijskih rokah pristalo več kot 40 kosov različnih vrst orožja in streliva. Glavni preboj v preiskavi je bila identifikacija Draganića kot vodje, ki je bdel nad tihotapljenjem orožja od združb z Balkana v Milano, Marseille in Barcelono.

Kar nekaj časa je trajalo, da je danes specializirana tožilka Mateja Jadrič Zajec prebrala zajetno obtožnico. A na kratko: obtoženi so hranili, kupovali, prodajali ali ponujali najrazličnejše vrste pušk, pištol, revolverjev ter streliva, pa tudi bombe in vojaški eksploziv TNT. Trgovali so med sabo in z »zunanjimi« kupci, med katerimi sta bila tudi dva policista. Stik sta navezala z Zabukovcem, ki seveda ni vedel, s kom ima opravka. V sodnem spisu se je znašel tudi listek, na katerem piše, da lahko priskrbi puško z dušilcem zvoka (za 1600 evrov) in ostrostrelno puško z optičnim daljnogledom (2000 evrov). Lahko dobavi tudi bombe, a šele čez nekaj tednov.

Strelivo iz policijskih časov

Zabukovec je molčal, v preiskavi pa je navajal, da je vse, kar so mu zasegli doma, hranil zase. Za naboje je dejal, da so stari čez 30 let in jih ima še iz svojih preteklih policijskih časov. Končal je namreč kadetsko šolo. Po njegovih besedah sta ga tajna policijska delavca k nezakonitim dejanjem napeljevala. »Ni šlo za prisilo, ker mi ni nihče ničesar 'potiskal v glavo', sta pa pritiskala name,« je izjavil. Povedala sta, kaj bi rada, on pa je nato to poiskal pri prijateljih.

V preiskavi sta se zagovarjala še Malovac in Cunk. Prvi je povedal, da soobtoženih ne pozna in da se na orožje ne spozna. Cunk pa, da je zbiratelj strelnega orožja, z njim ima veliko veselje. Kot je dejal, je »izročal« le večinoma neuporabne in zgodovinske primerke, tistega, kar so mu zasegli, pa da ni imel namena prodati.

Sojenje se bo nadaljevalo s predvajanjem tajno posnetih prisluhov. Obtoženi so se med seboj pogovarjali v šifrah. Po navedbah tožilstva so o pištolah govorili kot o »ta kratkih«, »špaga« je bilo vojaško orožje PPŠ-41 špagin, »čeh« češka zbrojevka, mitraljez »strojčina«. Oznaka za polavtomatsko orožje PAP je bilo »papa«, dodatni »auspuh« je pomenil nastavek za izmet trombona. In tako dalje.