Srbi, dobitniki srebrne kolajne na domačem prvenstvu pred osmimi leti, v Gradec niso odpotovali z visokimi cilji. Toda razočaranje po izpadu s prvenstva že po dveh tekmah je bilo zelo veliko. Najprej je bila s 35:30 boljša Belorusija, nato jo je v tesnem sosedskem obračunu premagala še Črna gora (22:21). Za konec so se pomerili s Hrvaško, ki je zmagala s 24:21.

Srbski selektor Nenad Peruničić je bil po tesnem in odločujočem porazu s sosedi Črnogorci zelo razočaran. »Poraz je bil zelo težek za vse nas. Vso noč sem hodil po hodnikih in skušal miriti fante, ki niso mogli spati. Neuspeh so doživeli zelo čustveno, čeprav nima nobene zveze z rivalstvom med nami in Črno goro. Bolj jih je bolela izločitev s turnirja,« je dejal oseminštiridesetletnik. Pred tekmo s Hrvati je dodal: »Na tem prvenstvu smo želeli doseči več. Imeli smo veliko poškodb, a tako pač je v športu. Morda niti nimamo take kakovosti kot včasih. Težava so odpovedi igralcev, ki ne želijo igrati za svojo državo. Zame so najboljši ti, ki so v Gradcu nastopali, saj so bili pripravljeni igrati za svojo domovino.«

Na vprašanje srbskih novinarjev, zakaj se ta problem pojavlja, pa je Peruničić dejal, da so se težave začele že leta 2006. »Rokomet je bil eden od najpopularnejših športov. Izgubili smo se v iskanju talentov, ljudje pričakujejo, da se bo to zgodilo samo od sebe. Časi so se spremenili, otroci v Srbiji pa se odločajo za košarko, odbojko, borilne športe… V mojem času so množično trenirali rokomet, zdaj pa jih to ne zanima več,« je končal strateg Srbov, za konec pa potožil, da je v Gradcu pričakoval večjo podporo srbskih navijačev.

Od tekmovanja pa se poslavlja še druga balkanska reprezentanca iz skupine A. Črnogorci so za konec visoko izgubili proti Belorusiji (27:36) in so skupinski del končali na tretjem mestu. Svojo pot na prvenstvu je po dveh porazih sklenila tudi debitantka na prvenstvu, Bosna in Hercegovina. Čeprav je ekipa Bilala Šumana nastopila brez izkušenj s takih turnirjev, se je dobro upirala Norvežanom (26:32) in Portugalcem (24:27), toda v družbi Francije v skupini D turnir končala že po prvem delu.