Nova španska vlada, ki jo vodi socialistični premier Pedro Sanchez, je včeraj prisegla pred poglavarjem države, kraljem Filipom VI. in tako postala operativna. Gre za levosredinsko koalicijsko manjšinsko vlado Španske socialistične delavske stranke (PSOE) in leve stranke Unidas Podemos (UP). Desna in skrajno desna politična opozicija obljubljata odločno in brezkompromisno nasprotovanje tej vladi, ki po njenem prepričanju ogroža špansko ozemeljsko celovitost, zato mora čim prej pasti.

Po potrditvi Sancheza za prvega ministra v parlamentu pred enim tednom je včeraj Španija novo vlado dobila po skoraj letu dni in dvojih predčasnih parlamentarnih volitvah. S tem naj bi se končala politična kriza, ki je nastala februarja lani, potem ko prva Sanchezova vlada ni dobila zadostne podpore za sprejetje novega državnega proračuna.

Nova zunanja ministrica

Nova vlada je prva koalicijska v Španiji po koncu Francove diktature leta 1978 in zgodovinsko gledano vlada z drugim največjim številom resorjev (22). Poleg premierja jo sestavljajo štirje podpredsedniki, ki bodo poleg vodenja svojih resorjev usklajevali delo s preostalimi 18 ministri.

V ekipi je deset novih obrazov, drugi so že bili v prvi Sanchezovi vladi. Med drugimi ohranja položaj prve podpredsednice Carmen Calvo, ki je Sanchezova desna roka. Na položaju ostajajo tudi ministrica za finance, minister za transport in mobilnost, notranji minister, ministrica za šolstvo in še nekateri drugi. Ob Carmen Calvo sta zdaj še dve novi podpredsednici, in sicer Nadia Calvino, ki je zadolžena za koordinacijo ekonomske politike in digitalno preoblikovanje javne administracije, ter Teresa Ribero za ekološko tranzicijo in demografsko politiko. Za četrtega podpredsednika je imenovan vodja stranke UP Pablo Iglesias, ki bo skrbel za socialno politiko.

Med novimi imeni kaže omeniti ministrico za zunanje zadeve in strokovnjakinjo za mednarodno trgovino Arancho Gonzalez, ministrico za enakopravnost Irene Montero (Iglesiasova žena) in mednarodno znanega katalonskega profesorja in sociološkega teoretika Manuela Castellsa kot novega ministra za visoko šolstvo. Sestava vladnega kabineta je spolno uravnotežena, v njem je 11 žensk in 11 moških.

Druga njegova značilnost je več nestrankarskih ministrov, nekateri imajo celo povsem svoja stališča, denimo glede socialnih in delavskih politik. Sanchez je v nedeljo ob predstavitvi vlade te razlike predstavil kot izziv. Dejal je: »Vlada bo govorila z več glasovi, a z eno samo besedo.« In še: »Gre za pluralno koalicijsko vlado s trdnim namenom delovati enotno. Njena sestava je pluralna.«

Politično kočljivo katalonsko vprašanje

Sanchez je poudaril, da je pri izbiri ministrov dal prednost ekonomskemu profilu, da bi preprečil osredotočenje politične debate na katalonsko krizo. Dejansko so stranke desnice – Ljudska stranka (PP), Ciudadanos (C´s) in neofašistična VOX – vse svoje sile usmerile v napad in politično diskvalifikacijo Sanchezovih obljub, da si bo prizadeval za rešitev katalonske krize s političnim dialogom in pogajanji. Pripadniki VOX so z nacističnimi in frankističnimi simboli v nedeljo v Madridu in Barceloni izvedli protestne shode proti novi vladi.

Dejstvo je, da se bo nova vlada soočala z opozicijskimi poskusi sejanja sovraštva med Katalonci in tistim delom prebivalcev, ki se opredeljuje za Špance, kar je nevarna in neodgovorna igra. Sanchez je za danes napovedal prvo sejo vlade, na kateri naj bi sprejeli paket socialnih in ekonomskih ukrepov za dvig minimalne plače, pokojnin in plač v javnem sektorju. Vlada mora tudi čim prej pripraviti nov predlog proračuna, za kar potrebuje podporo poslancev katalonskih in baskovski nacionalističnih strank, zato se premier poskuša držati sporazuma, podpisanega s katalonsko levosredinsko stranko Republikanska levica o sestavi pogajalskega omizja s katalonsko vlado, ki jo za zdaj še vodi Quim Torra. Sanchez napovedal srečanje na to temo v naslednjih dneh.