Pred dnevi smo pisali, kako se gledalci hrvaške televizije HRT zabavajo ob napakah v seriji General, kot je plastenka vode jana, ki se je znašla v kadru, čeprav leta 1990, v katero je postavljeno dogajanje, sploh še ni obstajala. A kaže, da je jana še najmanjši problem Generala. Film v režiji Antuna Vrdoljaka, iz katerega so za hrvaško nacionalko naredili serijo, je bil končan že pred dvema letoma in pol, nekateri igralci in sodelavci pa še vedno niso dobili honorarja. Med njimi sta hrvaški igralec Goran Navojec in bosanski igralec Mustafa Nadarević, je bil pa izplačan zvezdnik filma Goran Višnjić, Hrvat, ki je v ZDA najbolj znan po vlogi v TV-seriji Urgenca inpo Madonninem videospotu The Power of Goodbye. Verjetno je k temu pripomoglo dejstvo, da je Višnjić režiserjev zet. Poročen je namreč z njegovo hčerjo Ivano, bolj znano kot Evo.

Eva ni edini otrok Antuna Vrdoljaka. Ima še štiri sinove, od katerih se trije ukvarjajo s filmom, prav eden od njih pa je postal razlog za jezo med ustvarjalci Generala. Andrija Vrdoljak, ki ima v lasti produkcijsko hiši Kiklop film, naj bi igralcem zatrjeval, da še ni dobil denarja od televizije HRT in Hrvaškega avdiovizualnega centra, a oba trdita, da sta denar Kiklopu že nakazala.

Nekateri še vednočakajo na honorar

Tako je za Jutarnji list povedal Goran Navojec, ki je ob odnosu Andrije Vrdoljaka do ekipe šokiran. Navojec je sprožil izvršbo, ker ni imel druge izbire. »Izplačilo sem čakal točno dve leti. Pogovarjali smo se dve leti, jaz pa sem v dobri veri sprejemal razlage producenta in potrpežljivo poslušal, zakaj denar zamuja,« je za Jutarnji list izjavil Navojec, enako pa je potrdil Nadarević, ki pravi, da je dobil le del honorarja.

Igralci niso edini, ki naj bi ostali brez plačila. Enako je s podjetjem Moj filmMarija Ivezića, ki je pripravljalo scenografijo in mu Vrdoljak dolguje milijon kun, ter Grip filmom Josipa Siladija, ki je skrbel za osvetlitev in mu Kiklop mora plačati še slabo četrtino od dveh milijonov kun.

Andrija Vrdoljak je za Večernji list zatrdil, da je honorarje izplačal vsem. Izjema je le Mustafa Nadarević, ki mu res dolgujejo manjši del honorarja, a ga bo menda dobil kmalu, po končani distribuciji filma v tujini.

Film z oceno 3,8

General, ki je s proračunom 16 milijonov kun eden najdražjih hrvaških filmov, je kljub temu, da je odprl filmski festival v Pulju, precej ponesrečen primer. Dolg je dve uri in pol ter po mnenju večine gledalcev predolg. V kina je privabil 75.000 gledalcev, bolj kot zaradi kakovosti zaradi tega, ker govori o Anteju Gotovini, velikem junaku domovinske vojne na Hrvaškem.

Ocena filma na IMDb je smešno nizka – 3,8, še slabše pa gre seriji, ki je zahtevala nekaj dodatnih milijonov kun vložka. Prvo od osmih enournih epizod je gledalo 7,8 odstotka gledalcev, s čimer se HRT, ki je serijo s štiriminutnim zamikom predvajala na dveh svojih kanalih hkrati (na prvem in četrtem programu, kjer je bila predvajana ob znakovnem prevodu za gluhe), ni pretirano hvalila. Gledanost naslednjih epizod pa je po vršanju na spletu na temo tega, kako je dolgočasna in polna napak (jezikovnih, scenarističnih in tehničnih), lahko le še padala, in to ne glede na to, kako radi imajo Hrvati Gotovino.