Potem ko so sezono filmskih nagrad tradicionalno odprli zlati globusi, je svoje nominacije sporočila še Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti. V kar enajstih kategorijah je komisijo prepričala superherojska reinterpretacija Joker. Režijski izdelek Todda Phillipsa z zgolj nominacijo več vodi pred Scorsesejevim Ircem, Tarantinovim Bilo je nekoč v Hollywoodu in Mendesovo vojno dramo 1917. Ta je pred tem že prejela zlata globusa za najboljšo dramo in za režijo. Poleg omenjenih štirih za najboljši film kandidirajo še vojna satira Zajec Jojo, dirkaška drama Izzivalca, zgodovinska drama Čas deklištva, Netflixova Zakonska zgodba in južnokorejski Parazit, ki se bo v kategoriji tujejezičnih filmov udaril predvsem z Almodóvarjevo Bolečino in slavo.

Ena nominacija za temnopolte igralce

V času do podelitve zlatih kipcev bo zagotovo največ govora o igralskih kategorijah. Med 20 nominacijami za glavne in stranske igralske vloge v nasprotju z britanskimi baftami, kjer temnopoltih kandidatov sploh ni bilo, ena kandidatka tokrat res je. Cynthia Erivo, ki je v biografski drami s preprostim naslovom Harriet upodobila znamenito abolicionistko Harriet Tubman, se bo za nagrado namreč potegovala v kategoriji za glavno žensko vlogo. To pa je tudi to. Družbo v boju za glavno žensko nagrado ji delajo Saoirse Ronan (Čas deklištva), Charlize Theron (One so bombe), Renée Zellweger (Judy) in Scarlett Johansson (Zakonska zgodba), ki je nominirana tudi za stransko vlogo (Zajec Jojo). Tu imata več možnosti odlični Laura Dern (Zakonska zgodba) in Margot Robbie (One so bombe).

Za nagrado za glavno moško vlogo se bodo po drugi strani poleg Joaquina Phoenixa verjetno zaman potegovali Leonardo DiCaprio (Bilo je nekoč v Hollywoodu), Adam Driver (Zakonska zgodba), Antonio Banderas (Bolečina in slava) in Jonathan Pryce (Dva papeža). Podobno najbrž velja za stranskega igralca, kjer je varno staviti na Brada Pitta (Bilo je nekoč v Hollywoodu). Zanj je to že četrta igralska nominacija, edinega oskarja pa je dobil v vlogi producenta za dramo 12 let suženj. Bo pa moral za to premagati zvezdniško zasedbo. Tu so še Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (Dva papeža) ter Al Pacino in Joe Pesci, oba za stranski vlogi v gangsterski drami Irec.

24 nominacij za Netflix

Za najboljšo izvirno glasbo ima sodeč po zlatih globusih največ možnosti islandski skladatelj Hildur Guðnadóttir (Joker), za kinematografijo pa si je težko predstavljati, da bi kdo nagrado ukradel Rogerju Deakinsu (1917). Za angleškega mojstra fotografije je to že neverjetna 15. nominacija, pri čemer je šele predlani (Blade Runner 2049) prejel prvega oskarja. V absolutnem smislu je znova navdušil Netflix, ki ima v bitki za oskarje v ognju kar 24 želez. Torej še sedem več kot pred tem za zlate globuse, kjer pa je na koncu iztržil zgolj nagrado Laure Dern za stransko vlogo. Zanimivo bo videti, ali bo kljub številnim omembam to zgolj nova hollywoodska zaušnica Netflixu ali pa se bodo tudi stari mački sprijaznili s spreminjajočo se krajino filmske distribucije.

Hollywoodska smetana se bo za oskarje 2020 v Los Angelesu zbrala 9. februarja, ko bomo spremljali že 92. podelitev. Drugo leto zapored bo zvezdniški večer potekal brez voditelja. En teden prej bodo podeljene britanske bafte, nagrade Ameriškega združenja filmskih igralcev pa bodo razdelili 20. januarja.