V raziskavi, ki so jo izvedli po Milanovićevi zmagi na predsedniških volitvah 5. januarja, je 27,8 odstotka od 1300 anketirancev podprlo SDP. To je za tri odstotne točke več kot decembra lani in enajst odstotnih točk več kot januarja, je spomnila RTL televizija.

Leto, v katerem bodo na hrvaškem parlamentarne volitve, je vladajoča HDZ začela z izgubo 0,6 odstotne točke podpore v primerjavi z decembrom lani. Padla je na drugo mesto za SDP s 26,9 odstotka podpore, še kaže raziskava agencije Promocija Plus. Možnost statistične napake je 2,77 odstotne točke, raven zanesljivosti raziskave pa je 95-odstotna, so še navedli.

Če bi bile parlamentarne volitve v času raziskave, bi petodstotni volilni prag prestopila samo še opozicijska stranka Most neodvisnih list, ki bi jo volilo 5,6 odstotka anketirancev, kar je nekoliko manj kot decembra lani. Neodločenih je bilo 12,9 odstotka vprašanih.

Cro Demoskop sicer obravnava Hrvaško kot eno volilno enoto, medtem ko je na parlamentarnih volitvah razdeljena v deset volilnih enot, kar tudi manjšim strankam, posebej regionalnim, omogoča uspeh na volitvah. Obstajata tudi volilni enoti za manjšine in diasporo.

Milanović je januarja na vrhu seznama priljubljenosti zamenjal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki pa je v raziskavi Cro Demoskop obdržal tudi položaj najbolj negativno ocenjenega politika na Hrvaškem.

Povprečni oceni delovanja vlade in sabora sta bili januarja nekoliko boljši kot konec lanskega leta, a sta še vedno komaj zadostni - za vlado 2,26, za sabor pa 2,03.