Vodstvo evropskega parlamenta je v petek sporočilo, da je zaprtemu vodji katalonske stranke Republikanska levica (ERC) in nekdanjemu podpredsedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu odvzelo mandat poslanca v evropskem parlamentu. Preostala dva katalonska politika, nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont in njegov minister Toni Comin, ki sta se pred španskim sodnim pregonom zatekla v Belgijo in sta bila prav tako izvoljena za evroposlanca, pa bosta lahko prvič navzoča na današnji prvi letošnji seji evropskega parlamenta, kljub petkovemu pozivu španskega vrhovnega sodišča, naj se tudi njima odvzame mandat.

Vrhovno sodišče obšlo evropsko

Spor okoli evropskih mandatov katalonskih politikov, ki jih v Španiji preganjajo zaradi sodelovanja v osamosvojitvenem projektu, se vleče od majskih volitev v evropski parlament. Devetnajstega decembra se je zazdelo, da bi temu lahko bilo konec, ko je sodišče EU ugotovilo, da so vsi trije katalonski nacionalistični politiki pridobili imuniteto na dan, ko je bila uradno potrjena njihova izvolitev za evropske poslance, to je lanskega 13. junija. Prejšnji ponedeljek je predsednik evropskega parlamenta David Sassoli tako napovedal, da naj bi se Junqueras, Puigdemont in Comin danes prvič udeležili seje evropskega parlamenta. Na stališče Sassolija je vplivalo tudi mnenje španskega državnega pravobranilca, ki je konec decembra špansko vrhovno sodišče pozval k začasni izpustitvi Junquerasa iz zapora, da bi lahko prevzel evroposlanski mandat.

Toda v četrtek je špansko vrhovno sodišče seznanilo evropski parlament z odločitvijo, da Juquerasu ne dovoljuje udeležbe na današnji seji v Strasbourgu z utemeljitvijo, da prestaja 13-letno zaporno kazen, ki mu je bila izrečena oktobra lani zaradi zavzemanja za neodvisnost Katalonije. Odločitev, da se Junquerasu prepove tudi opravljanje javnih funkcij v 13-letnem obdobju, pa je bila sprejeta v španski centralni volilni komisiji 3. januarja novega leta, torej po razsodbi sodišča EU.

Sassoli obrnil ploščo

In ko je Sassoli prejšnji petek dobil sporočilo španskega vrhovnega sodišča, je svoje mnenje spremenil: »Upoštevajoč odločitev (španske) centralne volilne komisije z dne 3. januarja 2020 in v skladu z odločitvijo španskega vrhovnega sodišča 9. januarja 2020 je mandat gospodu Junquerasu prenehal 3. januarja 2020,« je dejal. Spremembo svojega stališča je upravičil s sklicevanjem na stališča sodišča EU, ki evropski parlament zavezujejo k spoštovanju dokončne pravne odločitve države članice, v tem primeru španskega vrhovnega sodišča. Zapisal je, da bo današnjo parlamentarno sejo začel z ugotovitvijo, da so vsi trije katalonski politiki 2. julija 2019 postali evroposlanci, da pa je mandat Junquerasu potekel 3. januarja 2020, medtem se ko bosta Puigdemont in Comin lahko udeležila seje. To jima bo omogočeno, dokler evropski parlament ne bo odločil o petkovi zahtevi španskega vrhovnega sodišča, naj se tudi njima odvzameta imuniteta in mandat.

Napovedujejo se nove pravne bitke

Vodstvo stranke ERC je Sassolijevo spremembo stališča sprejelo z ogorčenjem in napovedalo, da bodo vložili pritožbo pri sodišču EU. Po odločitvi Sassolija, ki je na zelo majavih nogah, je Junquerasov oče Artur v petek za svojega sina od prvostopenjskega katalonskega sodišča v mestu Manresa terjal upoštevanje načela habeas corpus oziroma varstvo in zaščito njegovih pravic, kar bi pomenilo, da bi ga morali izpustiti na prostost. Lokalna sodnica je zahtevo zavrnila kot neutemeljeno.

Špansko pravosodje je trdno odločeno, da katalonskim nacionalistom prepreči politično delovanje doma in v Evropski uniji, tudi kar zadeva iskanje pravice na evropskih sodnih instancah. S proceduralnega vidika pa se pri tem ustvarja velika zmeda in vse bolj jasno razkriva, da je bil proces proti Junquerasu in osmerici nekdanjih članov katalonske vlade političen.