»Pripravljeni smo se usesti in se brez predpogojev pogovarjati o novi poti naprej, o nizu korakov, s katerimi bi Iran postal normalnejša država,« je Esper dejal v pogovoru za televizijo CBS.

Iz Teherana, kjer so že v soboto potekali protesti, danes znova poročajo o demonstracijah na dveh univerzah. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so številni udeleženci pozivali k odstopu odgovorne za sestrelitev ukrajinskega letala, ki jo je iranska vojska priznala v soboto.

Pred britanskim veleposlaništvom v Teheranu pa se je danes zbralo okoli 200 ljudi, ki so zažgali britansko zastavo v protest proti veleposlaniku Robu Macairu, ki se je v soboto udeležil žalne slovesnosti za 176 ubitih v sestrelitvi letala. Vzklikali so tudi »smrt Britaniji«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska policija je Macaira v soboto za nekaj časa pridržala, ker da se je udeležil protestov proti režimu. Uradni London je zaradi dogodka že protestiral, obsodbi prijetja veleposlanika pa se je pridružil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.