Šest od šestih nastopajočih v soboto in štirje od šestih danes – tak je bil izkupiček slovenskih smučarskih skakalcev na dveh tekmah svetovnega pokala v Predazzu, kar se tiče uvrstitev med dobitnike točk. A najvišji uvrstitvi konca tedna so Slovenci vknjižili danes. Peter Prevc je po zaslugi odličnega drugega skoka s 14. mesta napredoval na sedmo, deveto mesto pa je v drugo zadržal Anže Lanišek. Ta je bil edini slovenski skakalec med deseterico, in sicer prav na 10. mestu, tudi na sobotni tekmi, ko je Slovencem v prvi seriji uspela najboljša v celotnem koncu tedna.

Kar trije so bili namreč med deseterico, Domen Prevc šesti, Rok Justin mesto za njim, Lanišek pa je bil deveti. A v nasprotju z Laniškom, ki je izgubil le mesto, sta druga v drugi seriji nazadovala na 13. in 18. mesto. »Prvi skok je bil zelo dober za Predazzo. Zelo sem zadovoljen, kako se je izpeljalo. Drugi je bil tudi dober, z malo slabšimi razmerami,« je povedal Domen Prevc, medtem ko Anže Lanišek po lastnih besedah po drugem skoku sprva ni bil zadovoljen. »Nisem namreč točno vedel, kam me bo ta skok pripeljal, na koncu pa me je na vrhunsko 10. mesto. Žal sem naredil manjšo napako čez prelet,« je povedal Lanišek, ki je imel danes kljub mesto boljši uvrstitvi celo nekaj več grenkega priokusa: »V finalu sem naredil manjšo napako, ki me je stala še višjo uvrstitev.«

Dve mesti pred njim, na sedmem, je današnjo tekmo končal Peter Prevc, ki pa, ko je potegnil črto pod obe tekmi (še sobotno 17. mesto), vseeno ni bil zadovoljen. »Na drugi tekmi sem kar dobro stopnjeval svoje nastope. Kvalifikacijski nastop je bil zelo ponesrečen, drugi malo boljši, tretji pa edini 'spodoben' za tekmovanje, torej tak, kakršnega sem sposoben. Ta vikend mi ni povsem uspel, tako da nisem popolnoma zadovoljen,« je povzel najstarejši izmed bratov Prevc, ki so bili torej na obeh tekmah med dobitniki točk, kar je med drugim razveselilo glavnega trenerja Gorazda Bertonclja. »Zelo lep ekipni uspeh, dva med deset in še dva med petnajst. Peter je stopnjeval svoje skoke, finalni je bil že zelo dober. Tudi Anže je bil zelo dober, obakrat je skočil zelo solidno. V finalu je izredno stopnjeval svoj dosežek Domen (z 20. mesta je napredoval na 14, op. p.), Cene pa je tudi solidno opravil svojo nalogo,« je dobitnike točk pokomentiral Bertoncelj. Na vrhu je bilo medtem oba dneva enako – in to vse do četrtega mesta, le da si je tega danes Poljak Kamil Stoch delil z rojakom Piotrom Žylo. Sicer pa: prvi Nemec Karl Geiger, drugi Avstrijec Stefan Kraft, tretji Poljak Dawid Kubacki. »Sijajen vikend, zelo poseben, dve zmagi sta fantastičen dosežek. Uspelo mi je ostati zbran, kar moram storiti tudi zdaj, saj je sezona še dolga,« je povedal Karl Geiger, ki je že v soboto prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Med deseterico le Nika Križnar

Ženske so medtem tekmovale v Saporu, kjer so prav tako imele dve tekmi, najboljšo slovensko uvrstitev, in tudi edino konca tedna med deseterico, pa je že v soboto dosegla Nika Križnar, ki je bila osma. »Naredila sem dva solidna skoka, a vem, da moram vseeno spremeniti še veliko, predvsem v zraku. V drugem delu mi manjka še kar nekaj stvari,« je povedala Križnarjeva. Zmaga je oba dneva odšla v Avstrijo, v soboto se je svoje prve v karieri veselila Marita Kramer, v nedeljo pa je enak dosežek uspel še Evi Pinkelnig.