V novi vladi bodo poleg premierja še štirje podpredsedniki in 18 ministrov. Veliko je novih obrazov, nekaj pa tudi starih znancev. Dosedanje položaje bodo med drugim ohranili prva podpredsednica Carmen Calvo, notranji minister Fernando Grande-Marlaska in finančna ministrica Maria Jesus Montero, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova španska zunanja ministrica bo strokovnjakinja za mednarodno trgovino Arancha Gonzalez. Med letoma 2005 in 2013 je bila vodja kabineta generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije Pascala Lamyja, nato pa je postala izvršna direktorica Mednarodnega trgovinskega centra.

Skrajno leva stranka Unidas Podemos bo vodila pet resorjev, njen vodja Pablo Iglesias bo kot podpredsednik pristojen za socialne pravice. Imeli bodo še ministrstva za delo, enakopravnost, potrošnike in univerze.

To je prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975. Sanchez je poudaril, da »se bo hranila iz različnih idej, a bo šla v isto smer«. Prihodnje zakonodajno obdobje bo po njegovih besedah obdobje socialnega, teritorialnega in medgeneracijskega dialoga.

Nova vladna ekipa bo pred španskim kraljem Felipejem VI. prisegla v ponedeljek, v torek pa se bo sestala na prvi seji.

Španski parlament je Sancheza za premierja potrdil v torek po skoraj enoletni politični krizi v državi. Izvolitev so mu z vzdržanimi glasovi omogočili poslanci katalonske stranke ERC, ki zagovarja neodvisnost Katalonije od Španije. Sanchez je v zameno obljubil dialog s katalonskimi oblastmi o katalonski krizi.

Dogovoru med socialisti in zagovorniki katalonske neodvisnosti ostro nasprotuje skrajno desna stranka Vox. Več tisoč podpornikov te stranke se je danes v Madridu in drugih španskih mestih zbralo na protivladnih protestih.