V gozdu različnih trditev, ki jih je izzvala najnovejša drama na britanskem dvoru, ki sta jo sprožila prestolonaslednik princ Harry in njegova soproga Meghan z napovedjo umika iz kraljevskih družinskih obveznosti, je vse težje videti tista drevesa, ki so obdana z resnico.

Zadnje čase se govori, da sta Harry in Meghan skočila s kraljeve ladje, da ju ne bi vrgli z nje. Po tej trditvi naj bi prestolonaslednik princ Charles pripravil načrt krčenja monarhije, v katerem naj bi Harryja in Meghan spremenil v drugorazredna člana družine. To naj bi potrjevala nedavna fotografija kraljice s Charlesom, Williamom in Georgeem, tremi bodočimi kralji. Medtem je prevladalo mnenje, da ni bilo res, da kraljeva družina ni vedela, da sta se princ Harry in Meghan odločila dati odpoved članstvu v ožji kraljevi družini in obveznostim, ki ga prinaša, oziroma da se osamosvojita in si ustvarita še en dom v Severni Ameriki (zelo verjetno v Kanadi). Če bosta sploh obdržala sedanjega, Frogmore Cottage v Windsorju, ki je uradno kraljičina last. Mnogi so jima daleč najbolj zamerili, da sta račun za drago obnovo tega doma, ki je stala blizu štiri milijone evrov, izstavila davkoplačevalcem.

Kraljica in prestolonaslednik naj bi vedela, kaj načrtujeta, a upala, da ju bo družina prepričala, da si premislita. Najbolj naj bi jima zamerili, da sta svoj načrt javno objavila, še preden so se v družini pogovorili o njem. In to, da sta ga prej kot družini razkrila kanadskemu premierju. Potrditev tega, kako resno mislita, je prišla z novico, da sta osemmesečnega sina Arhcieja po šestih tednih božičnih in novoletnih počitnic, med katerimi sta okusila življenje brez tradicije, pravil in obveznosti kraljeve družine, z varuško pustila v Kanadi in se sama vrnila v Britanijo ter na instagramu sporočila svojo odločitev. Ko je potem Meghan po samo dveh dneh tako rekoč pobegnila k sinu v Kanado, sta pokazala ne samo, da si ne bosta premislila, ampak tudi, da ne bosta sprejela nobene razvodenele različice svoje odločitve.

Kakšna je »delujoča rešitev«?

Kraljeva družina je morala hitro ukrepati, da bi bila kriza zanjo in monarhijo čim prej mimo. Harryjeva babica, oče in brat (kraljica, prestolonaslednik Charles in princ William) so vsak svojemu osebju v petek naročili, naj hitro najdejo »delujočo rešitev«. So jo našli? Ali gre samo za prvi korak? Kraljica, ki naj bi si želela rešitve v nekaj dneh, je za jutri sklicala izredni vrh ožje kraljeve družine na svojem zasebnem posestvu Sandrigham, na katerem se bodo o prihodnji vlogi uporniškega para, po mnenju nekaterih brez razloga, po mnenju drugih pa z razlogom, »pogajali« s Harryjem v živo, z Meghan pa po telefonu.

Naslova kraljevih visokosti in vojvode in vojvodinje naj bi v vsakem primeru ohranila. Poleg vprašanja varnosti (kdo bo skrbel zanju in za to plačal, saj poznavalci predvidevajo, da bo, če bosta živela tudi v Kanadi, varnost stala več kot 700.000 evrov na leto) je najbolj zapleten del rešitve prihodnji finančni položaj mlade družine. Harry in Meghan sta napisala, da si bosta prizadevala za finančno osamosvojitev. Denarja jima ne manjka, saj imata skupaj pod palcem okoli 35 milijonov evrov (Harry je po materi podedoval večji del te vsote, Meghanino premoženje ocenjujejo na šest milijonov evrov), vendar jima ne bo enostavno nadomestiti skoraj šest milijonov evrov in pol, ki jih zdaj vsako leto dobita od kraljice, princa Charlesa in davkoplačevalcev (prek kraljice). Kraljeva družina si ne želi, da bi služila na račun kraljevega statusa, ker bi to škodilo ugledu kraljeve družine.

Gre tudi za vprašanje plačevanja davkov, ki bi postalo aktualno, če bi zunaj Britanije živela več kot šest mesecev na leto. Harry in Meghan sta junija lani ustanovila dobrodelno organizacijo Sussex Royal, s katero imata velike »podjetniške« načrte. Vložila sta prošnjo za to, da bi Sussex Royal postal blagovna znamka za kup reči, od knjig do koledarjev, od oblačil do zbiranja denarja za dobrodelne namene, od izobraževanja do socialnega skrbstva. V modnem svetu je zanimanje za princa Harryja kot oblikovalca moških oblek, ker jih menda zelo dobro nosi. Meghan bi se lahko kot igralka vrnila pred kamere. Nekateri pravijo, da je njuna odcepitev videti kot skrbno pripravljen poslovni načrt.