Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila dpa, je vrednost kvadratnega metra zemljišča 13,5 evra. To je bistveno ceneje od zemljišč v bližnji industrijski coni Freienbrink, kjer se cena giblje pri 40 evrih za kvadratni meter.

Nova tovarna naj bi stala blizu novega berlinskega letališča, kjer bodo zgradili tudi inženirski in oblikovalski center. Kot je novembra lani povedal prvi mož Tesle Elon Musk, je eden pomembnejših razlogov za izbiro Nemčije inženirsko znanje, po katerem slovi ta država.

V nemški tovarni, ki naj bi po neuradnih informacijah zagotovila do 7000 novih delovnih mest, bodo izdelovali avtomobile, baterije in pogonske sklope. Prvi avtomobil, ki bo zasedel proizvodnje linije, bo novi model Y, ki naj bi na ameriške ceste zapeljal prihodnje poletje. Takoj za tem bodo začeli tudi proizvodnjo modela 3, so ta teden razkrile nemške oblasti.

Teslina neposredna prisotnost na nemškem trgu bi lahko po ocenah analitikov sicer povzročila precej sivih las konkurentom, kot so Volkswagen, BMW in Daimler. Ti napovedujejo obsežna vlaganja v razvoj električnih vozil, a na tem področju za Teslo še vedno precej zaostajajo.

Tesla je v tretjem četrtletju ustvaril 143 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je presenetilo analitike, ki so pričakovali izgubo. Zaradi obsežnih investicij se Tesla, katerega avtomobile je od avgusta mogoče naročiti tudi v Sloveniji, namreč že od samega začetka bori z rdečimi številkami. Dobiček v tretjem četrtletju je posledica znižanja stroškov.

V tretjem četrtletju je Tesla kupcem dostavil 97.000 avtomobilov, kar je 2000 več kot v drugem četrtletju. Najbolje se prodaja model 3.