Merklova je iransko priznanje označila kot "pomemben korak" in pozvala k celoviti preiskavi. Treba je identificirati krivce in podrobno ugotoviti, kaj se je zgodilo, je dejala na novinarski konferenci po pogovorih s Putinom.

Oba sta se zavzela za nadaljnjo uresničevanje iranskega jedrskega sporazuma, je povedal Putin.

Putin je izrazil upanje, da bo gradnja plinovoda Severni tok 2 končana najkasneje v začetku leta 2021. Meni namreč, da bodo delo za nekaj mesecev podaljšale ameriške sankcije proti sodelujočim družbam pri projektu. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je še decembra, pred sankcijami ZDA, dejal, da bi lahko bil plinovod končan konec letošnjega leta.

Tudi Merklova je prepričana, da bo plinovod mogoče zgraditi kljub ameriškim sankcijam in posledičnim zamudam. Ponovila je, da so tovrstne "ekstrateritorialne" sankcije neprimerne in da prav zato Nemčija še naprej podpira ta projekt. Putin pa je dejal, da lahko Rusija plinovod konča tudi brez tujih partnerjev. "Gre samo za roke," je dodal.

Putin je podprl tudi nemško idejo o pripravi mednarodne konference o Libiji v Berlinu. Kot je dejal, je ideja prišla ob pravem času, na konferenci pa bi morali zagotoviti udeležbo držav, ki so dejansko odločene pomagati pri rešitvi krize v Libiji, tako da bi prinesla konkretne rezultate. Ob tem je kot izjemnega pomena izpostavil, da bi se o odločitvah pred tem pogajali z libijsko stranjo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je dodal, da sta se z Merklovo strinjala, da dogovori iz Minska glede reševanja krize v Ukrajini nimajo alternative. Po njegovih besedah sta se tudi strinjala, da je mogoče sirski konflikt končno rešiti samo s političnimi sredstvi v skladu z resolucijo VS ZN 2254, poroča Tass.