Sonce v soboto zjutraj še ni vstalo, ko je v Andraševcu pri Oroslavju v hrvaškem Zagorju katastrofalni požar v domu za starejše Zelena oaza napovedal tragični začetek konca tedna. V ognju je umrlo šest oseb, pet žensk in en moški, šlo naj bi za nepokretne varovance, ki so bili v sobah in zgradbi sami, brez varstva. Najstarejša žrtev je bila stara 103 leta, najmlajša 68 let. Trupla so zgorela do neprepoznavnosti.

Čeprav je na kraj požara kmalu po klicu na pomoč prispelo dvajset gasilcev v štirih vozilih, ki so požar obvladali v petnajstih minutah, je lesena stavba vseeno pogorela do tal. »Vedeli smo, da gre za resno situacijo, na žalost so plameni ob našem prihodu zajeli že vse dele zgradbe,« je za hrvaški Index povedal poveljnik lokalnih gasilcev Marijan Lovrenčić. Zaradi dima in ekstremno visokih temperatur reševanje ni bilo mogoče. »Če bi prišli prej, bi bilo za koga morda še upanje. A smo prispeli, ko je bilo že vsega konec. Ogenj je zajel streho, vsak meter hiše je gorel. Rešiti nismo mogli nikogar,« je dodal.

Rešili vsaj sosednjo stavbo

Požar je bil tako hud, da so na sosednjem objektu popokala okna. Pred ognjem je gasilcem uspelo obvarovati vsaj to stavbo z 21 stanovalci, na katero bi se požar zagotovo zelo hitro razširil. Večino od njih so danes že premestili v druge domove. Vzrok požara tudi po sedmih urah ogleda kraja ni znan, mogoče je, da je zagorelo zaradi električnega grelca, nato pa se je vnela odeja ali rjuha.

Mnogi se sprašujejo, kako dolgo je že gorelo, preden je ogenj sploh kdo opazil. Čeprav naj bi imeli stanovalci na voljo 24-urno zdravniško oskrbo, so bili v manjšem od objektov stanovalci sami, torej brez zaposlenih. Prav tako ta stavba po ocenah strokovnjakov ni bila primerna za bivanje starostnikov, saj je bil to nekoč hlev s senom, ki ga (še) niso popolnoma prenovili.

Ker je bila šesterica žrtev nepokretnih, nekateri tudi dementni in slepi, ni znano, kdo je prvi poklical na pomoč in kdaj je požar izbruhnil. Tudi če bi stanovalci imeli na voljo mobilne telefone, do njih verjetno ne bi mogli priti. Na pomoč na bi gasilce poklical 50 metrov oddaljen sosed. Morda je požar dotlej gorel že dlje časa.

Kriki in jok

Na pogorišču so se kmalu po izbruhu novice v javnost začeli zbirati sorodniki žrtev. »Takoj ko sem slišal, kaj se zgodilo, sem poklical v dom. Izrekli so mi sožalje, v ozadju sem slišal krike in jok,« je s solzami v očeh za medije povedal eden od družinskih članov žrtve. Pripomb na dom ni imel, vedno je bilo vse v redu, lepo in čisto. Stjepan Sinković je imel v domu teto Jeleno, ki bi čez tri dni upihnila 104 svečke. »Veliko smo jo obiskovali, nosili smo ji banane, piškote, zelo rada je imela krekerje,« je novinarjem povedal nekaj podrobnosti o njemu ljubi starejši sorodnici. Z domom je bila zadovoljna, o udobju in zaposlenih je vedno samo lepo govorila.

Hrvaški mediji poročajo, da je Zelena oaza družinski dom za starejše v zasebni lasti, sorodniki stanovalcev pa so za mesečno bivanje v njem odšteli od 330 pa do 1000 evrov. Stanovalci o slabih življenjskih razmerah niso tožili, po poročanju medijev pa dom ni imel potrebnega dovoljenja za leseni objekt, ki je ločen od glavne stavbe. Bil je tudi prenatrpan. Družinski domovi lahko sprejmejo največ do dvajset stanovalcev, Zelena oaza pa je imela dovoljenje le za trinajst stanovalcev. V soboto zjutraj jih je bilo v obeh zgradbah skupno 26, v določenem trenutku pa je po pisanju hrvaških medijev v treh stavbah bivalo kar 50 varovancev.

Kritike zaradi slabega nadzora

Ker je dom v zasebni lasti, država ni ustanoviteljica in z njim nima sklenjenega dogovora o sofinanciranju, so za dnevnik.hr potrdili na ministrstvu za demografijo, družino, mlade in socialne zadeve. »Ustanovitelj je fizična oseba, ki si dovoljenje za delovanje pridobi pri lokalni in regionalni samoupravi, v tem primeru županiji,« so pojasnili po navedbah Hine. Ministrstvo sicer izvaja nadzor, a le ob morebitnih prijavah nepravilnosti, ki pa jih v primeru Zelene oaze ni bilo.

Na Hrvaškem je v zasebnih družinskih domovih nameščenih kakšnih 5000 starejših. Predlani so nadzor opravili v pičlih trinajstih odstotkih domov, v treh četrtinah pa odkrili nepravilnosti. Nadzore tako nad njimi kot nad domovi za invalidne osebe in otroke po navedbah pravobranilke Lore Vidović bedi zgolj deset inšpektorjev. Hrvaško vlado in sabor je že večkrat opozorila ravno na nezadosten nadzor ravno nad zasebnimi družinskimi domovi, kakršen je v soboto zjutraj pogorel do tal.