Treba je priznati, da so se sodni mlini tokrat hitro zavrteli in Kobal je v četrtek dočakal zadnje dejanje igre tudi na sodišču, ki mu je naložilo 15 mesecev pogojne kazni. Kar pomeni, da se več kot eno leto ne bo smel podpisovati pod dela drugih. Huda kazen, ni kaj. Navsezadnje za podobno kriminalno početje raziskovalna novinarka Mojca Mavec in nekdanja redovnica Vida Žabot nista dobili nobene kazni. In kaj je razlog, da naši organi tržaškega umetnika in prepisovalca niso bolj kaznovali?

Enostavno, Boris Kobal je v zagovoru poudaril, da je šlo za provokacijo. Delo Alda Nicolaja naj bi bilo tako poznano, da bi ga morala poznati vsaka resna dramaturška komisija, ki je pregledovala prispela dela za razpis. Pristavil je še, da mu provokacije ni uspelo izpeljati do konca. Ko se je namreč odločil to povedati, so ga obvestili, da bo predstava na rednem repertoarju (in potem je bil raje tiho).

Še dobro, da se Kobal ni preskusil še v kakšnem drugem kriminalnem dejanju. Lahko bi šel recimo v Mercator ter si nagrabil sendvič in še nekaj drugih dobrot. Če bi ga ujeli, bi rekel, da gre za provokacijo in da bo nakradeno vrnil, drugače pa bi hrano pojedel.