Le šestnajsto mesto Jakova Faka na uvodni moški biatlonski preizkušnji svetovnega pokala v letu 2020 v turobnem Oberhofu zagotovo ne zrcali razpoloženja v slovenskem taboru. Če je najboljši z eno zgrešeno tarčo in hitrim streljanjem še rešil sloves, je bila preostala trojica Klemen Bauer, Miha Dovžan in Rok Tršan povsem na začelju in so bili kot ekipa z najskromnejšim izkupičkom točk za pokal narodov v tej zimi. Ob tem, da je bil Fak skromen 36. po tekaških časih, ostali pa med zadnjimi, zagotovo kaže na nove težave s smučmi. Težave so imeli že decembra. Spredaj pa – Martin Fourcade z 78. zmago v karieri. Poudaril je, da ob odsotnosti Johannesa Thingnesa Boea, ki čaka naraščaj. Med deseterico so bili le biatlonci štirih velesil Francije, Nemčije, Rusije in Norveške. Šele pred Fakom pa preostali svet s Čehi, Švicarji, Belorusi, Švedi… Jutri bo tekma štafet, priložnost za popravo vtisa in boj s slednjimi. Jakov Fak ima še nedeljski skupinski start trideseterice.

Večja pričakovanja imajo tekači in tekačice v Dresdnu. »Raven pripravljenosti s Tour de Ski želim obdržati čim dlje časa. Posebno bom pazila, da ne zbolim. Videla bom, kako se bo telo po tem naporu odzvalo,« Anamarija Lampič za mestno tekmo v Dresdnu ne želi dajati visokoletečih napovedi. Po dveh sprinterskih zmagah na Tour de Ski, po katerih je že tretja v razvrstitvi sprinta, se je že zavedala, da nadaljevanja takega niza ne gre pričakovati. »V sprintih je treba imeti vedno nekaj sreče. V Planici in Davosu sem se zapletla z drugimi, na Tour de Ski se je dvakrat izšlo. Zagotovo pa odslej ne bom dopuščala, da me izrivajo,« je osredotočena na taktiko, ki bo na ravninski ovinkasti progi tudi zelo pomembna.

Tudi za ostale je sprint v Dresdnu velika priložnost. Tako za Katjo Višnar, Vesno Fabjan in Alenko Čebašek kot tudi za oba tekača Janeza Lampiča in Miha Šimenca. Njegovo osmo mesto v dolini Fiemme je bilo zanj mala prelomnica. »Tour mi je pomagal, da grem v Nemčijo razbremenjen. Dobil sem mirnost in samozavest, kar bo v nadaljevanju sezone pomagalo,« pravi Logatčan. Tekmujejo v posamičnem drsalnem sprintu in ekipnem sprintu.