Vodja stranke Sinn Fein Mary Lou McDonald je sporočila, da se je njena stranka »odločila vrniti v sistem delitve oblasti«, kot ga določa velikonočni sporazum iz leta 1998 in da bo na podlagi delitve oblasti v vladi imenovala ministre. Tudi Demokratična unionistična stranka (DUP) je pred tem sporočila, da podpira kompromisni dogovor, ki bo prvič po januarju 2017 omogočil vnovično vzpostavitev polavtonomnih oblasti na Severnem Irskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za kompromisni dogovor, ki sta ga v četrtek objavili britanska in irska vlada po večdnevnih pogovorih v Belfastu, na katerih je sodelovalo pet glavnih severnoirskih strank. Do dogovora prihaja le nekaj dni pred rokom za oblikovanje oblasti, ki se izteče 13. januarja, saj bi v nasprotnem primeru morali sklicati nove volitve v severnoirsko skupščino.

V skladu z velikonočnim sporazumom, ki je končal desetletja krvavega nasilja na Severnem Irskem, bi morali v tem delu Velike Britanije skupaj vladati DUP in Sinn Fein. Polavtonomna vlada je januarja 2017 razpadla, ker je od nje odstopila Sinn Fein, češ da je izgubila zaupanje v partnerico. Stranki sta vse odtlej druga drugo krivili za nastali položaj, propadlo pa je tudi že več krogov pogajanj. Ker Severna Irska tako nima izvršne oblasti, ji vladajo javni uslužbenci.