Hokejiste Olimpije v alpski ligi le še dve zmagi ločita od zagotovitve prvega mesta po rednem delu tekmovanja. Branilci naslova prvaka v letošnji sezoni nimajo prave konkurence in so glede na stabilno formo in dolgo klop z izkušenimi igralci največji favoriti za končno zmagoslavje. Naposled so serijo zmag ujeli Jeseničani, ki imajo pet tekem pred koncem rednega dela odprto pot za uvrstitev v končnico.

Železarje je očitno streznil polom z Olimpijo, ki je v Podmežakli v prazničnem decembru slavila s 7:0. Če bi imelo vodstvo kluba pripravljen rezervni scenarij za zamenjavo trenerja, bi Mitja Šivic po tako visokem porazu stežka obdržal službo. Ne gre namreč pozabiti, da je moral Gaber Glavič v minuli sezoni zapustiti jeseniško klop, čeprav je imel z boljšo ekipo spodbudnejše rezultate. A razmere na Jesenicah so se v tem času spremenile – klub je pomladil moštvo in znižal cilje, kar je pripomoglo k temu, da je Šivic obdržal svoj položaj. Njegovi hokejisti so po debaklu na slovenskem derbiju strnili vrste in ujeli zmagovito formo, s katero bi si lahko predčasno zagotovili vstopnico v četrtfinale, kar se je še pred nekaj tedni zdelo malo verjetno. Železarji so na zadnjih osmih tekmah dosegli sedem zmag in se približali želenemu šestemu mestu na tri točke zaostanka. S četrtkovo pomembno zmago na gostovanju v Cortini so okrepili značaj garderobe, saj so uprizorili vrnitev po zaostanku dveh golov. Jeseničane do konca rednega dela čakata domači preizkušnji z Lustenauom in Bregenzerwaldom, v gosteh pa se bodo pomerili s KAC, Asiagom in Feldkirchom. Zadnja tekmeca sta neposredna jeseniška konkurenta za uvrstitev med vodilno šesterico, ki si bo priigrala neposredno vstopnico za četrtfinale.

Potem ko si je Olimpija že minuli teden zagotovila nastop v izločilnih bojih, želi moštvo ostati na prvem mestu tudi v drugem delu tekmovanja, ko se bo najboljša šesterica potegovala za ugodna izhodišča pred končnico. Slovenski prvaki so v seriji desetih zaporednih zmag, kar je tudi posledica (pre)močnega igralskega kadra za to raven tekmovanja. Ob tem velja podčrtati, da ima Olimpija v večinoma amaterski ligi povsem profesionalen pogon z rednimi vsakodnevnimi treningi, kar moštvu zagotavlja pomembno prednost pred konkurenco. Tivolski kolektiv se je pod vodstvom trenerja Gregorja Polončiča izkazal tudi s taktično pripravo na nasprotnike, saj se Olimpija predvsem v gosteh zna postaviti v pragmatično obrambno držo in velja za najuspešnejše moštvo z igralcem manj. Vse razen ponovitve lanskih dosežkov s trojno krono bo za ljubljanske hokejiste pomenilo neuspeh.