Potem ko so v predzadnji izdaji španskega nogometnega superpokala prekinili dolgoletno tradicijo, po kateri so ga redno po sistemu dveh tekem prirejali od leta 1982, le da ga vmes v letih 1986 in 1987 niso igrali, leta 1984 in 1989 pa so lovoriko avtomatsko podelili dobitniku dvojne krone (prvenstvo in pokal), so šli v letošnji še korak dlje. Če so superpokalnega zmagovalca za sezono 2017/18 namreč prvič okronali le po eni tekmi in prvič zunaj španskih meja (v Tangerju v Maroku je Barcelona z 2:1 premagala Sevillo), so tokratno različico za sezono 2018/19 razširili kar na »mini turnir«. Gostitelj je tokrat Džida v Savdski Arabiji, za lovoriko pa se bosta jutri udarila madridska mestna tekmeca Real in Atletico.

Prvi je v sredinem polfinalu s 3:1 odpravil Valencio, drugi pa v četrtkovem, precej bolj razburljivem, s 3:2 Barcelono. Kar je pomenilo tudi, da se bosta za superpokalno lovoriko prvič udarila kluba, ki v prejšnji sezoni sploh nista osvojila lovorike! Zaradi novega sistema superpokalnega tekmovanja so med štirimi klubi udeleženci namreč državni prvak (Barcelona), pokalni zmagovalec (Valencia), finalist pokala (kar je bila spet Barcelona) in kluba, ki sta bila v prvenstvu najvišje, pa se na turnir nista uvrstila prek pokala. Kar sta bila torej lani drugi Atletico in tretji Real.

Kakor koli, nobena skrivnost ni, da si je velika večina nevtralnih ljubiteljev nogometa, bržčas pa tudi savdski gostitelji, vnaprej vizualizirala spektakularni finalni »el clasico«. Dobili pa so neke vrste tolažilno nagrado v obliki mestnega derbija, saj je vsem skupaj načrte prekrižal – Jan Oblak. Slovenski vratar v dresu Atletica je bil namreč v polfinalu znova ključni mož in je zaustavil številne nevarne napade Messija in soigralcev, zaradi česar mu je pripadel tudi naziv igralca tekme. No, seveda gredo zasluge tudi njegovim soigralcem Kokeju (zadel za 1:0) ter v zaključku Morati in Correi, ki sta po zadetkih Messija in Griezmanna ter zaostanku z 1:2 poskrbela za preobrat. »Uspelo nam je nekaj, kar je bilo na meji mogočega, zdaj pa je ključno, da vsi skupaj ostanemo mirni. Čaka nas namreč še finale proti moštvu, ki je v odlični formi. Samo poglejte, kako so odigrali v polfinalu, in to brez Balea in Benzemaja,« pred jutrišnjo tekmo pravi trener Atletica Diego Simeone. No, realnost je, da ob omenjenih ni bilo niti Edena Hazarda, zaradi česar se je trener Zinedine Zidane odločil »zapolniti« sredino igrišča s petimi igralci, Iscom, Modrićem, Kroosom, Valverdejem in Casemirom, v konici napada pa pustil le Jovića. To se mu je obrestovalo, saj je Real navdušil z igro, proti Atleticu pa vseeno ni pričakovati ponovitve takšne postavitve. »Vselej radi preizkušamo nove stvari,« se je smejalo tudi Zidanu, čigar igralci so postavili tudi rekord sezone po številu podaj – zbrali so jih kar 798.

Kot že omenjeno, z Realom v Savdski Arabiji ni Benzemaja, Balea in Hazarda, pa tudi Asensia, medtem ko Simeone še naprej pogreša Diega Costo. In če se slučajno sprašujete, zakaj so pristojni tekmovanje preselili v Savdsko Arabijo, je razlog seveda na dlani – denar. Za triletno sodelovanje pri izvedbi superpokalnega turnirja bo španska zveza dobila kar 120 milijonov evrov.