Sankcije zadevajo jeklarska, železarska in tekstilna podjetja, industrijo bakra ter aluminija in osem višjih državnih uradnikov Irana, ki naj bi bili vpleteni v torkov raketni napad na ameriške cilje v Iraku. Gre za zaplembo njihovega premoženja v ZDA in prepoved poslovanja ameriških podjetij in posameznikov s podjetji in osebami na seznamu sankcij. Pompeo je dejal, da bodo s tem iranski režim prikrajšali za več milijard dolarjev prihodka. Podobnega mnenja je tudi Mnuchin. Trump je že v četrtek omenil, da je uvedel nove sankcije, ki jih bo napovedalo ministrstvo za finance.

Trump bo prav tako v kratkem podpisal izvršni ukaz, ki bo Pompeu in Mnuchinu omogočil uvajanje dodatnih sankcij zaradi iranskega jedrskega programa in zaradi podpiranja šiitskih milic po Bližnjem vzhodu. Mnuchin je zagotovil, da sankcije delujejo, saj bi imel Iran brez njih več milijard dolarjev, ki bi jih lahko porabil za financiranje terorizma po regiji. Gre sicer za razglasitev zadnjih v dolgi vrsti sankcij, uvedenih od leta 2018, ko je Trump odstopil od mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma.

Pompeo je na novinarski konferenci tudi menil, da je Iran najverjetneje sam sestrelil ukrajinsko potniško letalo nad Teheranom.

V napadu na proiransko milico v Siriji več mrtvih

V letalskem napadu na vzhodu Sirije je bilo danes ubitih osem borcev iraške milice Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF), ki jo podpira Iran, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Zaenkrat še ni znano, kdo je izvedel napad v bližini meje z Irakom. »Neidentificirano letalo je ciljalo vozila in vojaška skladišča na območju Albu Kamala, kar je povzročilo ogromno eksplozijo. Najmanj osem iraških borcev PMF je bilo ubitih,« je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Več drugih oseb je bilo v napadu ranjenih.

Zaenkrat se sirske ali iraške oblasti na napad še niso odzvale, niti ni jasno, kdo je izvedel napad. Tiskovni predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA je za AFP sicer zanikal, da so izvedli napad. Proiranska libanonska televizija al Majadin pa je ob navajanju neimenovanega varnostnega vira poročala, da so napad izvedla izraelska vojaška letala. Izraelske oblasti tega niso želele komentirati.

Po navedbah Abdela Rahmana so na območju Albu Kamal od srede z brezpilotnimi letalniki napadli tri vasi, ki naj bi gostile proiranske borce.

Razmere na Bližnjem vzhodu se hitro zaostrujejo, v ameriškem napadu prejšnji teden v Iraku sta bila med drugim ubita vplivni iranski general Kasem Sulejmani in namestnik poveljnika PMF Abu Mahdi al Muhandis. Iran je v sredo v povračilnem ukrepu napadel vojaški oporišči v Iraku, ki gostita ameriške vojake.