Cvetačo so križarji prinesli v Evropo iz Male Azije, njen cvet pa je bil zelen. Sčasoma so rastlino prevzgojili, da je postal bel, kot ga povečini poznamo danes. Ne glede na barvo vsebuje malo kalorij, veliko mineralov, je bogat vir vitaminov in folne kisline ter lahko prebavljivih beljakovin. Dobro je vedeti, da cvetače ne smemo kuhati v aluminijasti posodi (ki je dandanes sicer že silno redka, se pa tu in tam še najde kakšen ekonomlonec iz aluminija), saj se v njej obarva sivo. Če jo začinimo s kisom, pa v njej uničimo vitamin B5. Cvetača je odlična tudi surova ali le rahlo pokuhana in prelita s kakšno omako. Nekateri prisegajo na gratinirano cvetačo, drugi na cvetačno juho … Ponekod v Sredozemlju jo pripravljajo celo s škampi ali mandlji, v Grčiji, na Cipru in Siciliji pa z oljčnim oljem in limono, narežejo jo na rezine in spečejo na žaru … Nekateri z njo nadomestijo jajčevce v musaki, krompir v njokih, z njo pripravljajo celo testo za pico. Znan je recept, ko glavo cvetače napolnimo z začinjenim mletim mesom in spečemo … Prav izvrstna je omaka po tokratnem receptu (na sliki), ki močno spominja na ragu oziroma tako imenovano bolonjsko omako.

Špageti s cvetačno omako

1 kg cvetače, 300g gob (bukov ostrigar, šitake, kukmak…), 1 veliko čebulo, 7 strokov česna, 1 feferon ali čili po okusu, 100 g paradižnikovega koncentrata iz tube (ljubitelji bolj sočnega paradižnikovega okusa lahko dodajo še nekaj paradižnikovega pireja), ekstra deviško oljčno olje, 4 žlice masla (lahko ga nadomestimo z oljčnim oljem), 1 skodelico naribanega parmezana , polovico limone, šopek peteršilja, žlico drobno sesekljanega rožmarina, morsko sol, sveže zmlet poper, 500 g špagetov.

Gobe očistimo in jih v sekljalniku drobno sesekljamo. Predenemo jih v skodelico, sekljalnik pa dobro postrgamo. Cvetačo razdelimo na cvetke in jo v treh etapah z nekaj pulzi na hitro sesekljamo v sekljalniku le do te mere, da nastanejo zrna velikosti kuhanih riževih! Presujemo jo v skledo. Čebulo drobno sesekljamo in v velikem loncu z debelim dnom spražimo do zlato rumene barve na dveh žlicah olja. Dodamo gobe, polovico masla in 0,7 dl olja ter počasi pražimo še približno šest minut. Dodamo drobno sesekljan česen, na tenke rezine narezan čili (lahko uporabimo zdrobljen čili ali sladko zmleto papriko) in rožmarin. Med občasnim mešanjem počasi pražimo kakšne tri minute, da iz lonca zadiši prijetno in zelo aromatično. Dodamo paradižnikov koncentrat in med nenehnim mešanjem počasi pražimo dve minuti, da omaka nekoliko potemni. Šele zdaj dodamo cvetačo, dobro premešamo in počasi kuhamo med občasnim mešanjem, da cvetača nekoliko upade in se začne prijemati dna posode (6–8 minut). Solimo in popramo, premešamo in pustimo na toplem (temperaturo znižamo na minimum). Špagete v velikem loncu s čim večjo količino osoljene vode skuhamo na tri četrt, par minut manj, kot je označeno na embalaži. Odcedimo jih (vodo od kuhanja prihranimo!) in stresemo v lonec z omako. Dodamo skodelico parmezana, preostanek masla in 2,5 dl vode od kuhanja špagetov. Zvišamo temperaturo in med občasnim nežnim mešanjem kuhamo le še kakšne tri minute, da so špageti kuhani in se jih oprijemlje omaka. Po potrebi dosolimo. Odstavimo, posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem ter z naribano limonovo lupinico. Dobro pretresemo (ko so špageti kuhani, jih ne mešamo več) in razdelimo na segrete krožnike. Posujemo z dodatnim parmezanom in pobrizgamo s čim boljšim ekstra deviškim oljčnim oljem ter nemudoma postrežemo.