Stavki, ki se je začela 5. decembra lani, so se danes že četrtič pridružili učitelji in drugi zaposleni v javnem sektorju. Zaprte so bile številne šole in vrtci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Parizu zaradi stavke še naprej stoji večina vlakov podzemne železnice, močno je moten tudi železniški promet drugod po državi. Letališke oblasti so opozorile na možne odpovedi poletov, saj so se stavki pridružili tudi kontrolorji letenja. Letalska družba Air France je sicer sporočila, da bo najmanj 90 odstotkov notranjih letov izvedenih po voznem redu.

Vlada je znova izrazila pripravljenost na pogajanja o reformi, predvsem o določbi, da bodo morali Francozi za polno pokojnino delati do 64. leta starosti, čeprav bodo pogoje za upokojitev izpolnili z 62 leti.

Ob prejšnjih množičnih zborovanjih v Parizu je prišlo do vandalizma in spopadov s policijo. Pred današnjimi protesti so zaprli Eifflov stolp. Na tisoče ljudi se je na protestih proti pokojninski reformi zbralo tudi v Toulousu, Nantesu, Marseillu in drugih večjih mestih, poroča AFP.

V vojni izčrpavanja obe strani upata, da bosta na svojo stran pridobili javnost. Vlada pri tem upa, da bo javnost izgubila potrpljenje s stavko, zaradi katere je bilo prizadetih na milijone potnikov. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da stavki podpora upada, podpira jo med 44 in 60 odstotkov Francozov.

Sindikati opozarjajo, da bi stavko lahko še razširili. Člani sindikata CGT so ta teden blokirali naftne rafinerije in skladišča, kar je sprožilo bojazen pred pomanjkanjem goriva.

Nove množične demonstracije so napovedane za soboto, še poroča AFP.