Za najhitrejšo Slovenko na smučeh Ilko Štuhec se začenja glavnina sezone. Potem ko se Mariborčanka po poškodbi ni vrnila v tekmovalno areno, kot si je želela, bo imela v nadaljevanju sezone številne priložnosti. Vključno s finalom svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo jo čaka še sedem smukov in pet superveleslalomov. Prvo priložnost bo imela že jutri v Altenmarkt-Zauchenseeju, ki je najbližje prizorišče Sloveniji na tekmah hitrih disciplin. Ilka Štuhec se je po božičnih praznikih na tekme pripravljala v Švici, in sicer v Haslibergu, pred prihodom v Avstrijo pa je v San Pellegrinu vadila skupaj z italijansko reprezentanco.

Ilka Štuhec na treningu v ozadju

S progo na avstrijskem Salzburškem se je Mariborčanka spoprijateljila pred tremi leti, ko je na smuku zasedla peto mesto. Pred tem je imela Štajerka na avstrijsko prizorišče slabše spomine, saj se je pred šestimi leti tam poškodovala. Zato se je morala pred olimpijskimi igrami v Sočiju odpraviti na artroskopijo kolena, ki jo je opravila v Švici. Včeraj so alpske smučarke opravile prvi trening, na katerem se svetovna smukaška prvakinja ni znašla. Ilka Štuhec je dosegla xxx čas. Presenetljivo najhitrejša je bila Nemka Kira Weidle.

Spomnimo, da je Ilka Štuhec v tej sezoni nastopila štirikrat, po vrsti pa je dosegla naslednje uvrstitve: na smukih v Lake Louisu je bila 17. in 22., na superveleslalomu v Lake Louisu 20., na superveleslalomu v Sankt Moritzu pa 32. Na treningu smuka v Val d'Iseru je dosegla sedmi čas, a je preizkušnja zaradi velike količine novega snega odpadla. Še vedno čaka na prvo pravo potrditev, da smučanje s treningov prenese na tekme. »Nismo si želeli predolgega premora, zato smo se po kratki božični pavzi takoj odpravili na trening. V zadnjem obdobju smo trenirali tako slalom kot veleslalom. Ilka potrebuje snežne kilometre, s katerimi bo lahko na tekmi napadla. Če bodo pogoji dobri že ta konec tedna, verjamem, da jih bo izkoristila,« napoveduje trener Stefan Abplanalp.

Žan Kranjec diha za ovratnik Henriku Kristoffersenu

Moški so se iz italijanski Alp, kjer so v sredo tekmovali na slalomu v Madonni di Campiglio, preselili v švicarske Alpe, kjer se bodo zadržali deset dni. Najprej čakajo tekmovalce v tehničnih disciplinah preizkušnje v Adelbodnu, prihodnji teden pa v Wengnu, kjer bo s tremi preizkušnjami svetovnega pokala in treningoma smuka pester spored. Slovenski obeti pred veleslalomom in slalomom so spodbudni, saj sta tako Žan Kranjec kot Štefan Hadalin dobro pripravljena, povrhu pa imata na Adelboden lepe rezultatske spomine.

Žan Kranjec je na eni najatraktivnejših tekem v sezoni pred tremi leti s 15. mestom prvič osvojil točke v Adelbodnu, predlani in lani pa je bil peti. Da bi se čim bolje pripravil za tekmo, je v ponedeljek in torek treniral veleslalom na Sljemenu ter »žrtvoval« slalomsko preizkušnjo v Madonni di Campiglio, kjer je lani navdušil z enajstim mestom. V slovenski reprezentanci se zavedajo, da je veleslalom primarna Kranjčeva disciplina, v kateri mora biti na vsako tekmo optimalno pripravljen. »Konfiguracija terena v Adelbodnu z izjemo zadnje strmine ni preveč strma, temveč je bolj razgibana. Zadnji dve leti sem bil peti, kar pomeni, da mi teren ustreza. Veleslalom je specifičen, na njem pa sem lahko konkurenčen za najvišja mesta,« sporoča Žan Kranjec.

Vodičan je bil na treh preizkušnjah v tej sezoni dvakrat tretji (Sölden in Alta Badia), enkrat pa četrti (Beaver Creek). V skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala zaostaja le za Henrikom Kristoffersenom. Če bi v Adelbodnu zbral 23 točk več od Norvežana, bi Kranjec na naslednji veleslalomski preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu prvič v karieri nosil rdečo majico vodilnega alpskega smučarja. Takšen dosežek pa je v pestri in uspešni slovenski alpski smučarski zgodovini uspel malo Slovencem. »Vem, da sem konkurenčen tudi za zmago. V tem primeru bi moral biti vsak veleslalomski zavoj skoraj popoln. A z zmago se ne obremenjujem. Želim si, da bi sezono nadaljeval tako kot do zdaj,« poudarja Kranjec, ki bo osamljen Slovenec na jutrišnjem veleslalomu, saj se bo Štefan Hadalin pripravljal le na nedeljski slalom.