Plenković in Michel sta danes v Zagrebu razpravljala o ključnih temah v prihodnjih šestih mesecih, ko bo Svetu EU prvič predsedovala Hrvaška, ki se je uniji pridružila julija 2013. Vrh EU in Zahodnega Balkana, ki bo 6. in 7. maja v Zagrebu, je poleg pogajanj o večletnem proračunu unije za obdobje 2021-2027 in brexita ena od njih.

Plenković je izpostavil, da bodo v prihodnjih tednih potekale pomembne politične priprave na posodobitev širitvenega procesa, ki bi omogočila preboj po zastoju lani oktobra. Tedaj je Francija blokirala začetek pogajanj s Severno Makedonijo, zeleni luči za Albanijo pa sta nasprotovali še Nizozemska in Danska. Hrvaški premier po nedavnem srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu vidi možnost za spremembo francoskega stališča. Komisar za širitev Oliver Varhelyi namreč pripravlja besedilo o spremembah v metodologiji pogajanj, kar želi Francija.

Evropska komisija bo nove predloge glede širitvene metodologije predvidoma predstavila 29. januarja. Hrvaška po Plenkovićevih besedah želi, da zagrebški vrh, ki bo sicer potekal 20 let po prvem takšnem vrhu, ki je bil prav tako v hrvaški prestolnici, nakaže dinamiko v naslednjem desetletju ter da se pred tem doseže dogovor o deblokadi Severne Makedonije in Albanije.

Plenković bo o tem v petek v Zagrebu govoril tudi s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, prihodnji teden v okviru plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, v četrtek pa tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu.

Hrvaški premier je v sredo v pogovoru z bruseljskimi dopisniki v Zagrebu izpostavil, da države Zahodnega Balkana nimajo druge alternative, kot da se pridružijo uniji, ko bodo na to pripravljene. Ob tem je izrazil željo po rednih zasedanjih voditeljev EU in regije, in sicer vsaj vsaki dve leti.

Glede proračunskih pogajanj nista Plenković in Michel povedala ničesar novega. Michel še noče povedati, kdaj oziroma ali bo sklical izredni proračunski vrh. Neuradno se sicer kot možen datum vrha omenja 21. februar.

Glede brexita v EU pričakujejo, da bo Združeno kraljestvo do konca meseca dejansko izstopilo iz unije in da se bodo kmalu zatem začela pogajanja o prihodnjih odnosih. Opozarjajo, da je časa malo, saj bo za dosego novega sporazuma na voljo le enajst mesecev. Plenković in Michel sta ob tem danes znova izpostavila pomen enotnosti sedemindvajseterice. Hrvaška med osrednjimi temami izpostavlja tudi konferenco o prihodnosti Evrope. Komisija bo koncept konference predstavila prihodnji torek, ko se pričakuje tudi predlog za vzpostavitev sklada za pravičen prehod v brezogljično družbo in pobudo za zagotovitev poštene minimalne plače v celotni EU.