Na prvem sojenju je mariborsko okrožno sodišče omogočilo javnosti vpogled v podrobnosti odmevne družinske tragedije, ki se je pripetila 8. marca predlani. Veliki senat pod predsedovanjem Simone Murko, ki mu je bil (po razveljavitvi obsodbe) dodeljen spis v ponovno sojenje, pa je danes sklenil, da ima zasebnost obtožene in oškodovank prednost pred interesom javnosti.

Zato je Mediha Hromadžić smela svoj ponovni zagovor podati za zaprtimi vrati razpravne dvorane 236. Lani je svoje dejanje globoko obžalovala. »Sestra je mrtva, uničila sem svoje in mamino življenje. Molila bom, da mi mama oprosti, vse življenje jo bom prosila za odpuščanje,« je dejala tedaj. Ob izključeni javnosti sta danes pričala še njena mati in sodni izvedenec psihiater Mladen Vrabič, ki je svoje mnenje o prištevnosti obtožene podal že četrtič.

Junija lani je bila Hromadžićeva nepravnomočna obsojena na 20-letno zaporno kazen zaradi uboja in poskusa uboja. Senat pod predsedovanjem sodnika Danila Obersnela je presodil, da očitana dejanja ni storila na grozovit način. Danes 39-letna Mediha Hromadžić je po njegovi oceni ubila, ne pa umorila sestro, v napadu na mater pa je senat prepoznal znake kaznivega dejanja poskusa uboja. Ocenil je, da je obtožena dejanje storila v stanju zožene zavesti in da je bila njena prištevnost bistveno zmanjšana.

Nezadostno obrazložena neprištevnost

S sodbo ni bil zadovoljen nihče. Tožilstvo je terjalo izrek 30-letne zaporne kazni, ker naj bi obtožena zagrešila umor in poskus umora. Zagovornik Franci Šošterič pa je vztrajal, da napad na sestro obtožene ustreza definiciji uboja na mah, zaradi napada na mater pa bi morala biti Hromadžićeva oproščena zaradi neprištevnosti. Višje sodišče v Mariboru je 16. oktobra razveljavilo sodbo, ker ni v zadostni meri razčistila (ne)prištevnost obdolženke.

Okrožna tožilka Tadeja Majcen ni bistveno posegala v opis kaznivih dejanj, ki jih očita Mariborčanki. Danes je vztrajala pri očitku, da je Hromadžićeva 8. marca 2018 okoli 6.45 v družinskem stanovanju na Pobrežju na grozovit način umorila sestro dvojčico Mersiho, napad na mater pa je tožilka opisala kot poskus umora.

Obtožena je najprej napadala sestro in jo večkrat zabodla, ko pa se je v njun obračun vmešala mati, je s kuhinjskim nožem zabodla še njo. Mersiha je pobegnila iz stanovanja, za pomoč je prosila soseda, ki jo je pospremil po stopnicah, a hudo poškodovani oškodovanki ni uspelo priti do dvorišča. Zgrudila se je v medetaži, kjer jo je dohitela sestra in jo zabodla še najmanj desetkrat, skupno kar 48-krat. Materi so morali zdravniki oskrbeti dvanajst vbodnih ran.

Po prepričanju tožilke je obtožena očitani dejanji storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Med branjem obtožnice je Hromadžićeva vseskozi jokala.