»Neverjetno močno je počilo. Šipe so se zatresle, k sreči se nobena ni razbila, nam je pa s sten popadalo nekaj slik,« je o močnem poku, ki so ga v soboto zvečer slišali tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih od Mokronoga pa vse do Šentjanža, pripovedoval eden od vaščanov Vrha pri Boštanju. V eksploziji na srečo ni bil nihče poškodovan, tudi večje gmotne škode, kot kaže, ni bilo, je pa dogodek prestrašil prebivalce v širši okolici Sevnice. Na podlagi zbranih informacij so policisti prijeli in pridržali 35-letnika iz okolice Boštanja.

Sprva so tavali v temi, saj niso točno vedeli, kje in kaj naj bi se zgodilo. Podatkov o morebitnih poškodbah ljudi, živali ali premoženja ni bilo, ljudje so govorili le, da so v okolici Boštanja slišali močno detonacijo in da so se tresle šipe.

Ni bilo letalo niti potres

Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, so se pojavila celo namigovanja, da bi bil močan pok lahko posledica prebitja zvočnega zidu. »Zadevo smo preverili pri kontroli zračnega prometa in slovenski vojski, vendar ni bilo potrjeno, da bi kakšno tako letalo v tem času preletelo naše ozemlje,« je zapisal Robert Perc s PU Novo mesto. Po preverbi na agenciji za okolje so prav tako izključili možnost potresa.

V ponedeljek so vendarle našli kraj dogodka. Med vinogradi blizu naselja Vrh pri Boštanju so naleteli na vidne znake eksplozije, ožgano travo in zemljo, poškodovani so bili stebri bližnjega vinograda, na zidanici pa so bila poškodovana vrata in razbito okno. Kraj dogodka si je ogledal tudi bombni tehnik specialne enote policije.

Pri ogledu kraja in hišni preiskavi, ki so jo opravili dan po prijetju 35-letnega osumljenca, so policisti in kriminalisti med drugim zasegli električne vodnike in transformator, ki naj bi služili kot sprožilec, zasegli so tudi nekatere snovi in jih poslali v forenzično preiskavo. »Kaže, da je osumljeni detonacijo povzročil z večjo količino kalcijevega karbida. Gre za snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen,« je pojasnil Perc.

Po naših neuradnih informacijah naj bi detonacijo povzročil Sašo N., ki sta ga policija in sodišče pred leti že obravnavala zaradi nasilja v družini, ker naj bi se znesel nad partnerico, s katero imata sicer tudi otroke. Po pripovedovanju vaščanov velja za vaškega posebneža, pogosto naj bi tudi pregloboko pogledal v kozarec. Med ljudmi krožijo domneve, da je do eksplozivnega materiala najverjetneje prišel na delovnem mestu, zaposlen je namreč v podjetju, ki se ukvarja z gradbeništvom in kamnolomi. Tudi pogled na njegov profil na družbenih omrežjih kaže, da so mu kamnolomi zelo priljubljena tematika.

Nepremišljenega možakarja bodo policisti kazensko ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Grozi mu do pet let zapora.