Na celjskem okrajnem sodišču je sodnica Maja Manček Šporin danes izrekla kazen Borisu Kobalu, ki pa je bila že vnaprej dogovorjena, saj je igralec in gledališki režiser s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Za kaznivo dejanje goljufije, ker je celjskemu gledališču prodal kot svoje tuje avtorsko delo – komedijo Profesionalci espe in kršitev materialnih in avtorskih pravic, je bil obsojen na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Že pred letom dni je gledališču tudi vrnil celoten honorar, in sicer 13.000 evrov, ki pa ga je prejel že avgusta 2018, a se tega zneska, tako izhaja tudi iz bančnih izpiskov, ki jih je predložil sodišču, vse do izbruha afere ni dotaknil. Kobal je danes presenetil vse, ko je v zagovoru, ki ga je sodnica zgolj prebrala, pojasnil, da je pravzaprav šlo za provokacijo, ki pa je ni izpeljal do konca. Prav slednje je bila, kot je dejal, njegova največja napaka.

Alda Nicolaja bi morali poznati

Dejal je, da je pravzaprav izvedel preizkus, ko je delo italijanskega dramatika Alda Nicolaja, ki je živel zelo zanimivo življenje, prevedel in ga z manjšimi popravki poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo. »Številna njegova dela so bila že pred letom 2017 odigrana na slovenskih odrih in so zelo znana tudi drugod v tujini, za vse pa je značilna ironična kritika sodobnega življenja. Prav zato bi morala njegova dela poznati vsaka komisija, ki naj bi nagrajevala določene avtorje. Komisiji sem torej predložil delo, ki bi ga morali poznati, s čimer sem preizkusil njihovo strokovnost. Napako sem naredil, ko mi je direktorica gledališča povedala, da bo delo odkupila in predstavo uvrstila v redni program. Takrat bi ji moral povedati, da sem jih zavedel. A se nekako s tem, tudi zaradi moje depresije, nisem mogel soočiti in tega izpeljati do konca. Bil sem presenečen, ko mi je bila v podpis ponujena pogodba in ko je prišel denar na moj račun. Se pa tega honorarja sploh nisem dotaknil. Prav tako sem se želel o tem z direktorico SLG Celje mirno pogovoriti, a ta tega ni želela, zato sem prosil za pomoč Lea Oblaka, ki je uredil materialne avtorske pravice v mojem imenu,« izhaja iz Kobalovega zagovora, ki ga je prebrala sodnica. Kobal sam pa se je še enkrat posipal s pepelom: »V življenju sem naredil veliko neumnosti, a ta je rekord vseh neumnosti in to, kar sem storil, močno obžalujem. Žal mi je tudi, ker sem prizadel nekatere ljudi, ki sem jih imel za prijatelje, zdaj pa se z njimi že eno leto več ne slišim in ne vidim,« je dejal.

Olajševalne okoliščine

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek je glede sklenjenega sporazuma dejala, da je upoštevala številne olajševalne okoliščine, od tega, da je Kobal obžaloval dejanje in takoj priznal krivdo, da ni v drugem kazenskem postopku, niti še nikoli ni bil kaznovan. Prav tako je upoštevala njegovo zdravstveno stanje, vrnil je tudi honorar.

Kobalov zagovornik Miha Kunič je dejal, da je njegov klient ravnal zelo pokončno, ko je takoj vrnil prejeti honorar in odkupil avtorske pravice. Je pa tožilstvo med oteževalnimi okoliščinami omenilo, da je Kobal storil kaznivo dejanje, ki nima opravičila, ker je z namenom pridobiti premoženjsko korist na natečaj gledališča kot izvirno slovensko komedijo poslal tuje delo.