Iranski protiraketni sistem je verjetno pomotoma v sredo sestrelil ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu s teheranskega letališča, so danes poročali ameriški mediji, ki so navajali neimenovane uradnike ZDA. Enako je kasneje zatrdil tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je navajal vire iz vrst domačih in tujih obveščevalnih služb. Iran je to zanikal, predsednik ZDA Donald Trump pa je dejal, da je nekaj sumil. Trudeau je ob tem pozval k temeljiti preiskavi.

Boeing 737-800 ukrajinske letalske družbe je v sredo zjutraj šest minut po vzletu strmoglavil v bližini letališča v Teheranu. Umrlo je vseh 176 oseb na krovu, med njimi je bilo največ Irancev in Kanadčanov z iranskimi koreninami. Kaj točno se je zgodilo, skušajo dognati tako v iranski organizaciji za civilno letalstvo kakor tudi ukrajinski preiskovalci.

Prvi so na osnovi zaslišanja prič na tleh in na krovu drugega potniškega letala, ki je v času nesreče letelo nad ukrajinskim boeingom, prišli do informacij, da je strmoglavljeno letalo gorelo že v zraku. »Z radarskih zaslonov je izginilo na 2440 metrih višine. Kmalu po vzletu je prišlo do tehničnih težav, letalo se je obrnilo desno in je bilo v trenutku strmoglavljenja na poti nazaj na letališče,« so iranski preiskovalci zapisali v ekspresno sestavljenem prvem poročilu o nesreči. Kakšna naj bi bila tehnična napaka, niso razložili, so pa v ameriški tiskovni agenciji Reuters prišli do informacije, da naj bi eden od motorjev pregorel.

Ukrajinci bi iskali ostanke ruske rakete

Letalo je strmoglavilo le nekaj ur zatem, ko je Iran na ameriške vojaške baze v Iraku izstrelil več balističnih raket, zato so mnogi najprej pomislili, da je ena od njih zadela tudi letalo. Neimenovani viri obveščevalnih agencij (iz ZDA, Kanade in Evrope) so za Reuters potrdili, da je vzrok tehnična napaka, ne pa zablodela raketa. Ukrajinske oblasti želijo same preiskati vzrok strmoglavljenja, kot enega od možnih pa izpostavljajo tudi ruski napad z obrambno raketo, podatke o kateri naj bi dobili na spletu. »Preiskujemo različne vzroke, med drugim napad z raketo, trčenje z dronom, eksplozijo motorja ali terorizem,« je za medije pojasnil Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega varnostnega sveta. V Teheran bodo poslali tudi nekaj preiskovalcev, ki so sodelovali že pri preiskavi strmoglavljenja malezijskega letala, ki so ga nad vzhodom Ukrajine leta 2014 sestrelili proruski separatisti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včerajšnji dan razglasil za dan žalovanja, državljane pa pozval, naj se ne pustijo ujeti v predvidevanja, teorije zarote in prenagljene ocene o nesreči.

Več sto reševalcev, odetih v zaščitna oblačila in obrazne maske, je v sredo po polju, kjer je letalo strmoglavilo, iskalo trupla in dele teles. Te so v mrtvaških vrečah v vrsti polagali na bližnjo cesto, ki razpolavlja polje. Po njem so ležale razbitine, med njimi so bili razmetani čevlji, torbice in oblačila, ki so popadala iz prtljage. Trupla so včeraj že odpeljali k mrliškemu ogledniku, kjer jih bodo identificirali. Na mednarodnem letališču v Kijevu so medtem žrtvam nesreče postavili nekakšen oltar z njihovimi fotografijami, šopki cvetja in svečami. Poklonit so se jim prišli tako sorodniki potnikov kot zaposleni v letalski družbi, ki so v sredini tragediji izgubili devet kolegov.