Slovenski odbojkarji so skupinski del kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre končali neporaženi. Po Belgiji in Nemčiji so bili v Berlinu boljši tudi od Čehov, ugnali so jih s 3:1 (12, 26, –19, 26). Aktualni evropski podprvaki so z izjemo prvega niza večji del tekme odigrali z drugo postavo, zaradi česar je znova prišlo do nihanj v igri. Svojo priložnost je na tekmi izvrstno izkoristil komaj 17-letni Rok Možič, ki je tekmo končal pri 12 točkah. Od turnirja so se sicer danes poslovili evropski prvaki Srbi, ki so po porazu proti Franciji in Bolgariji v skupini B zasedli tretje mesto.

»Pet tekem v šestih dneh ni človeško, je mučenje,« se je po zmagi nad Nemčijo jezil kapetan Slovenije Tine Urnaut. Neizprosen tekmovalni ritem v Berlinu majhnim reprezentancam, kot je slovenska, ki nima širokega igralskega kadra, nikakor ni pisan na kožo. Kljub temu se je selektor Alberto Giuliani za zadnjo tekmo skupinskega dela proti Češki odločil, da v tekmo vstopi s praktično najmočnejšo postavo s korektorjem Tončkom Šternom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, za edino spremembo pa se je odločil na mestu podajalca, kjer je Dejana Vinčića nadomestil Gregor Ropret.

Čeprav so Slovenci manj kot 24 ur pred tem odigrali maratonski obračun z Nemci, v uvodnem nizu niso kazali znakov utrujenosti. Ravno nasprotno, saj so v njem prikazali z naskokom najboljšo predstavo na turnirju. Njihova igra je bila skorajda brezhibna, saj so odlično napadali, blokirali in sprejemali, z natančnimi začetnimi udarci pa tekmeca oddaljili od mreže ter mu s tem onemogočali uspešno izvedbo protinapadov. Vodstvo Slovenije je tako že na polovici niza znašalo visokih sedem točk (12:5), prednost pa je tudi po prihodu Saša Štalekarja in Tončka Šterna na igrišče le še rasla.

Po blestečem prvem nizu, ki so ga Slovenci dobili za kar 13 točk, je sledil manj prepričljiv drugi. Čehi so v njem bistveno dražje prodali svojo kožo, saj so vseskozi držali priključek. V končnici so si priigrali celo tri zaključne žoge, vendar vse po vrsti zapravili. Kljub slabši predstavi v tretjem nizu, ki so ga slovenski odbojkarji dobili predvsem po zaslugi uspešnega servisa Mitje Gasparinija v končnici (28:26), je Giuliani vztrajal z rezervisti na igrišču. V četrtem je z igrišča umaknil še Urnauta, kar se ni izkazalo za posrečeno potezo. Češki odbojkarji so se razigrali, vodili od začetka do konca in niz dobili s prepričljivih 25:19. Giulianiju ni preostalo drugega, kot da v igro pošlje Tončka Šterna in Dejana Vinčića, pri zaostanku 8:14 pa še Klemna Čebulja. A za zasuk je bil naposled najbolj zaslužen Rok Možič. Najstnik je z uspešnimi začetnimi udarci Slovence vrnil med žive, vidno vlogo pa odigral tudi v končnici, ki se je zaključila s točko Tončka Šterna in zmago evropskih podprvakov.

»Nismo si izbirali nasprotnika v polfinalu, saj so vse ekipe močne. Vemo, da nas v polfinalu čaka težka tekma, vendar bomo poskusili dati na igrišču vse od sebe. Zelo sem vesel, da je danes mladi Možič dobro izkoristil ponujeno priložnost, saj je zlasti v napadu izredno močan,« je po zmagi dejal Alberto Giuliani. Rok Možič pa je dodal: »Na koncu smo zmagali in se uvrstili v polfinale, česar smo si tudi želeli. A v bistvu smo šele na pol poti, saj nas v soboto čaka polfinale. Če bomo pokazali svojo najboljšo igro, se nimamo česa bati. Upam, da se uvrstimo v finale.«

Kvalifikacije za olimpijske igre, skupina A: Slovenija – Češka 3:1 (12, 26, –19, 26), končni vrstni red: 1. Slovenija 8, 2. Nemčija 7, 3. Belgija 2, 4. Češka 1, skupina B: Srbija – Bolgarija 2:3 (–21, 24, –22, 20, –13), polfinale, danes, ob 17. uri: Slovenija – Francija, ob 20.10: Nemčija – Bolgarija.