Lanskega avgusta je izraelski tehnološki milijarder Moše Hogeg kupil svoj domači klub Beitar Jerusalem. Čeprav so ga zaradi 6,8 milijona evrov vredne naložbe tožili investitorji, ki so pomagali pri nakupu kluba, so njegovi cilji očitno višji. Najbolj rasističen izraelski klub, v katerem še ni igral arabski Izraelec, namreč želi preobraziti, četudi to pomeni, da bo tožil navijače, ki bodo vzklikali rasistične žaljivke.

Navijači Beitarja imajo sloves, da so nasilni ter še posebno nastrojeni proti Arabcem in muslimanom. Klub je že zgodovinsko politično povezan z desničarsko stranko Likud Benjamina Netanjahuja, najbolj skrajni navijači pa imajo na svojih dresih napis La Familia. Kljub spoštovanju družinskih vrednot je njihov najpogostejši vzklik »Smrt Arabcem!«, eden od napisov pa »Za vedno čisti«. Leta 2013 so navijači na primer požgali sedež kluba, ker je ta podpisal pogodbo z dvema muslimanskima nogometašema iz Čečenije. Čeprav so se z rasizmom v klubu hoteli spopasti že številni prejšnji lastniki, prve vidne uspehe žanje šele Moše Hogeg.

Za vsako rasistično žaljivko tožba

Večina navijačev Beitarja je iz delavskega razreda, zato se je Hogeg odločil, da jih udari tam, kjer najbolj boli: pri denarju. Za vsako izrečeno rasistično žaljivko je napovedal tožbo v višini od 300.000 do 500.000 dolarjev, saj prijava policiji ne zadostuje. Pogosto je policijska obravnava samo potrditev navijaču, da je deloval v skladu z vrednotami La Familie.

Hogeg za zdaj ni vložil še nobene tožbe, je pa trem navijačem že poslal na dom pismo z opozorilom, da škodijo ugleda kluba in da se morajo opravičiti ali pa bo proti njim vložena tožba. Ker bi bili sodni stroški za spodbijanje tožbe oziroma plačilo kazni previsoki, so se vsi trije že opravičili. Čeprav gre za kruto taktiko, ta očitno deluje, saj je klub v prejšnji sezoni zabeležil zgolj dva rasistična incidenta, odkar je njegova kampanja javna, pa še nobenega.

Na tekme naj bi se spet vrnile družine, klub naj bi dobil nekaj novih sponzorjev, vrnili naj bi se nekateri stari sponzorji, ki so se umaknili zaradi slabega slovesa kluba. Hogeg verjame, da bi morali taktiko s tožbami posameznikov prevzeti tudi Fifa in Uefa, saj je prepričan, da zgolj to deluje. Sam meni, da ni njegova naloga, da bi vzgajal navijače, saj bi to morali početi njihovi starši. Raje jih straši z visokimi denarnimi kaznimi.

Napredek ali začasna umiritev?

Hogegov pristop je morda radikalen, a ni prvi poskus, da bi se razmere v klubu normalizirale. Klub se že več let trudi, da bi vzpostavil manj sovražno vzdušje med najbolj zagretimi navijači, leta 2017 so celo prejeli nagrado izraelskega predsednika za uspešno protirasistično delo v klubu.

Ali bo Hogegova strategija delovala tudi na dolgi rok, ni jasno. Za zdaj je spodbuden že manjši napredek, na primer dejstvo, da se navijači veselijo gola Alija Mohameda, igralca iz Nigra, ki zaradi svojega imena dviguje precej prahu in je deležen veliko rasističnih žaljivk. A Mohamed je katolik, in ne musliman, zato je navijaško veselje ob njegovih zadetkih sicer spodbudno, ne pa nujno znak večjih sprememb. Navijači so namreč ob prestopu Mohameda v Beitar na svojih družbenih omrežjih zapisali, da z njim nimajo težav, saj je katolik, a želijo, da si spremeni ime.

Kdo bo prvi arabski Izraelec v klubu?

Po mnenju številnih bo prava preizkušnja prišla šele, ko bo Beitar podpisal pogodbo s kakšnim arabskim Izraelcem. V mlajših selekcijah za Beitar sicer že igrajo Arabci, a do zdaj se še nobenemu ni uspelo uvrstiti v člansko ekipo. Moše Hogeg trdi, da bi bilo celo rasistično kupiti muslimanskega igralca samo zato, da bi dokazal svoje stališče, a če se bo pojavil takšen, s katerim bi pogodbo podpisali zaradi njegovih spretnosti, se tega ne bo ustrašil.

Že poleti naj bi sicer ponudil mesto v ekipi enemu od arabskih Izraelcev, a naj bi ta ponudbo zavrnil, saj precej več zasluži z igranjem v Evropi. Kdor koli že bo prvi musliman, ki bo za klub zaigral pod Hogegovim vodstvom, bo imel težko nalogo. Nazadnje, ko je klub pod svoje okrilje vzel dva čečenska muslimana, so navijači požgali sedež kluba, kljub temu da je eden od njiju na zadnji tekmi dosegel zadetek.

Strah pred požigom sedeža pa ni edino opozorilo iz klubske preteklosti. Vodstvo je namreč ob vsakem neodobravanju La Familie deležno grozilnih sporočil in klicev, protestov navijačev pred njihovimi domovi in celo groženj s požigom doma. A Hogeg se je odločil, da bo šel v spopad z vsakim, ki bo nadaljeval tovrstno prakso. Osebno in s tožbo. Zdaj mora prestati še preizkus podpisa z domačinom muslimanske veroizpovedi.