Reynhard Sinaga, 36-letni državljan Indonezije, ki že več kot deset let živi in študira v Veliki Britaniji, bo zaradi spolnih napadov in posilstev skoraj dvesto (heteroseksualnih) moških do konca življenja v zaporu. V štirih različnih sojenjih so ga spoznali za krivega 136 posilstev, osem poskusov posilstva, štirinajst spolnih napadov na skupno 48 različnih žrtev. Mnogih ostalih policiji (še) ni uspelo identificirati, a menijo, da jih je v skoraj desetletju napadel nekaj manj kot dvesto.

»Gre za zlobnega plenilca, ki si je za tarče izbral mlade moške. Ti so samo želeli preživeti zabavno noč s prijatelji. Ste izjemno nevarni in zviti, nikoli vas ne bo varno izpustiti na prostost,« je Sinagi ob izreku dosmrtne kazni na sodišču v Manchestru dejala sodnica Suzanne Goddard ter dodala, da bo moral v zaporu preživeti najmanj 30 let. Tožilstvo ga je opisalo kot najhujšega posiljevalca v zgodovini Velike Britanije. 

Od mirnega fanta do pošasti

Sinaga je na žrtve več let prežal pred nočnimi klubi in lokali. Simpatičen, nizke rasti, na prvi pogled povsem nenevaren in neogrožujoč je mlade fante (večina jih je bila stara okoli 20 let) pod pretvezo, da jim bo pomagal, zvabil v svoje stanovanje, kjer jim je ponudil pijačo z drogo, v večini primerov je šlo za GHB. Ko so izgubili zavest, jih je napadel, posilstva pa posnel. Ko so se zbudili, se mnogi niso spominjali, kaj se je sploh zgodilo.

Sinaga, sicer doktorski študent na univerzi v Leedsu, je na sojenju vztrajal, da je šlo za spolne odnose s privolitvijo, med snemanjem pa naj bi se žrtve samo pretvarjale, da spijo. Obtožbe je zanikal, na sojenju pa je bil po navedbah prič sproščen, neobremenjen in ni kazal niti kančka obžalovanja.

Oče 36-letnika, bogataš, ki je financiral sinovo desetletje dolgo bivanje in izobraževanje v Britaniji, je iz domovine sporočil, da je kazen primerna njegovim zločinom, več pa o zadevi ni želel razpravljati. So se pa za BBC razgovorili prijatelji posiljevalca. »Bil je zelo družaben in prijazen, dober prijatelj,« se je spominjala ena od nekdanjih sošolk. »Nikoli si ne bi mislila, da je sposoben takšnih zlobnih dejanj,« je dodala. Tudi njegovi nekdanji sosedje se sprašujejo, kako se je miren in prijazen fant lahko spremenil v takšno pošast. tak