Putin in Erdogan na slovesnosti nista skoparila s pohvalami na račun sodelovanja med svojima državama, navaja nemška tiskovna agencija dpa. "Nismo dovolili, da bi naša nasprotujoča si mnenja stala na poti našim skupnim interesom," je ocenil Erdogan.

Projekt Turški tok ni pomemben le za Turčijo in Rusijo, ampak bo povečal tudi varnost energetske oskrbe Evrope, je bil prepričan Putin. Erdogan, ki je projektu pripisal "zgodovinski pomen", pa je spomnil, da bo prek plinovoda Turčija dobivala 15,75 milijarde kubičnih metrov plina letno.

Turčija je v zadnjih 33 letih uvozila skoraj 400 milijard kubičnih metrov ruskega plina, je spomnil Erdogan. "Ta podatek je najboljši prikaz sodelovanja naših držav, ki temelji na vzajemnih interesih in načelu zmage za vse," je dejal. Svojega "dragega prijatelja" Putina je označil za arhitekta projekta Turški tok.

Putin je podobno menil, da sta Moskva in Ankara zgled dobrega sodelovanja, ki ga je sicer na Bližnjem vzhodu vse manj. "Živimo v zapletenem svetu in na žalost se v regiji, v kateri se nahajamo, kaže resen trend poslabševanja razmer. Medtem Turčija in Rusija kažeta zelo drugačen zgled - zgled sodelovanja in interakcije za dobro naših ljudi, ljudi v Evropi in celega sveta," njegove besede povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Ideja o plinovodu vzniknila po tem, ko se je Rusija odpovedala projektu gradnje plinovoda Južni tok

Ventil, ki je simbolično ponazoril plinovod, so na odru skupaj obrnili Erdogan, Putin, Vučić in Borisov. Na slovesnosti pa sta bila med drugim tudi ruski minister za energijo Aleksander Novak in prvi mož ruskega naftnega giganta Gazprom Aleksej Miller.

Plinovod Turški tok se začne pri mestu Anapa na ruski obali in teče več kot 930 kilometrov pod Črnim morjem do mesta Kiyikoy v evropskem delu Turčije. Od tam se ena od dveh cevi povezuje z obstoječim turškim plinskim omrežjem, druga cev pa bo pot nadaljevala proti EU. Gazprom kot potencialne trge v Evropi vidi Grčijo, Italijo, Bolgarijo, Srbijo in Madžarsko.

Ideja o plinovodu je vzniknila po tistem, ko se je Rusija v luči rusko-ukrajinske krize in pomislekov Evropske komisije odpovedala projektu gradnje plinovoda Južni tok, prek katerega bi ruski plin dobavljala na evropske trge, tudi prek Slovenije.

Pred današnjo slovesnostjo sta se sicer Erdogan in Putin srečala na dvostranskih pogovorih, na katerih sta obravnavala aktualna vprašanja, vključno s situacijo v Siriji in Iraku, kjer njuni državi podpirata nasprotne strani, ter eskalacijo napetosti med Iranom in ZDA. Po slovesnosti pa so se vsi voditelji držav skupaj odpravili na kosilo.

Za varnost je okoli kongresnega centra, ki je gostil dogajanje, skrbelo 7200 policistov, vključno s 300 pripadniki posebnih policijskih enot in 30 strokovnjaki za bombe. Uporabili so tudi 30 oklepnih vozil, tri policijske helikopterje in štiri čolne.

Vse večja odvisnost Evrope od ruskega plina gre v nos ZDA

Plinovoda Turški tok in Severni tok, ki teče pod Baltskim morjem, Rusiji omogočata dobavo plina Evropi, ne da bi se morala pri tem zanašati na Ukrajino. A vse večja odvisnost Evrope od ruskega plina gre v nos ZDA, ki so se odločile uvesti sankcije proti podjetjem, ki delajo tako na projektu Turški tok kot na nadgradnji Severnega toka.

Slovesnost v Istanbulu je dokaz velikega izboljšanja odnosov med Rusijo in Turčijo, ki sta se pred manj kot petimi leti zdeli na robu vojne, potem ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo. Vodita reden dialog o konfliktu v Siriji, nov izziv pa predstavlja Libija, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Tja je Turčija prejšnji teden poslala vojake, ki naj bi pomagali braniti vlado v Tripoliju, ki jo podpirajo ZN. Na drugi strani naj bi se ruski plačanci borili na strani odpadniškega libijskega generala Kalife Haftarja.

Putin je točke pri Erdoganu pridobil, potem ko mu je hitro izrazil podporo po spodletelem državnem udaru julija 2016, odnose pa je utrdila tudi vrsta energetskih in obrambnih sporazumov. Rusija gradi prvo turško jedrsko elektrarno in je lani dobavila Turčiji raketni sistem S-400, kar je ujezilo turške zaveznice v zvezi Nato.