Za zdaj neidentificirani oboroženci so novembra lani v Colonii LeBaron na puščavskem območju med mehiškima državama Chihuahua in Sonora ustavili vozila pripadnikov mormonske skupnosti ter ubili tri ženske in šest otrok. Zločin je povzročil veliko razburjenje tako v ZDA kot v Mehiki, ameriški predsednik Donald Trump pa je Mehiko pozval, naj obnovi vojno proti mamilarskim kartelom.

Mehiška policija preiskavo vodi v veliki tajnosti in skriva podrobnosti, z izjemo podatka, da so napad izvedli pripadniki mamilarskega kartela La Linea. Pri preiskavi sodelujejo z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI, mehiški predsednik Manuel Lopez Obrador pa je Trumpovo ponudbo za pomoč v vojni proti kartelom odklonil.

Novembra je mehiška policija v kraju Agua Prieta ob meji z Arizono aretirala osumljenca za pokol. Osumljeni je imel ob tem v vozilu poleg več kosov strelnega orožja tudi dva zvezana talca. Takrat so mediji poročali, da je mamilarska tolpa morda zamenjala konvoj športnih terencev, v katerih so se peljale mormonke z otroki, za konvoj konkurenčne tolpe.