Le nekaj minut po vzletu ukrajinskega letala tipa boeing 737 z letališča v Teheranu je to danes zjutraj najprej izginilo z radarja, nato pa strmoglavilo kakšnih deset kilometrov zahodno od prestolnice. »Nemogoče je, da bi kdo preživel,« so nemudoma po tragediji sporočili predstavniki iranske organizacije Rdeči polmesec. Življenje je izgubilo vseh 167 potnikov in devet članov posadke na krovu.

Po prvih informacijah je bil vzrok za nesrečo okvara motorja, ukrajinske oblasti so sprva izključile možnost terorističnega napada, na katerega je zaradi zaostrovanja konflikta na Bližnjem vzhodu in izstrelitve več balističnih izstrelkov iz Irana marsikdo takoj pomislil. S spletne strani ukrajinskega veleposlaništva v Iranu so sporočilo nato umaknili in zapisali, da vzroke za strmoglavljenje še preiskujejo. Pri tem jim bodo zagotovo pomagali zapisi na črnih skrinjicah, ki so ju že našli.

Trupla išče 500 reševalcev

Razbitine tri leta starega letala je nekaj čez šesto uro zjutraj raztrosilo po sicer skoraj praznem polju. Kakšnih 500 reševalcev so med njimi iskali trupla, a so morali najprej počakati na gasilce, da so pogasili številne požare. Letalo je namreč že v zraku zajel ogenj, na več točkah je zagorelo še po trku s tlemi. »Tako močno gori, da se razbitinam ne moremo niti približati. Na kraju imamo 22 reševalnih vozil, štiri reševalne avtobuse in helikopter,« je pojasnil vodja iranskih reševalnih služb Pirhossein Koulivand. Upanja na preživele ni bilo. Celoten zadnji del letala se je odlomil, notranjost je povsem zgorela, z njimi pa tudi vsi na krovu, tudi 15 otrok. 82 naj bi jih bilo Irancev, 63 Kanadčanov, enajst Ukrajincev, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci in dva Britanca.

Letalo ukrajinske letalske družbe International Airlines je bilo namenjeno v Kijev. Gre za tri leta staro letalo tipa Boeing 737-800NG, ki naj bi bilo pred dvema dnevoma celo na rednem tehničnem pregledu. Izdelano je bilo leta 2016, prejeli pa so ga neposredno od ameriškega izdelovalca Boeing. Njegovi predstavniki so sporočili, da zbirajo informacije o nesreči. Ameriško podjetje je marca lani po dveh strmoglavljenih letal 737 MAX, v katerih je umrlo 346 ljudi, prizemljilo vsa letala tega tipa. 737-800 je sicer eden najbolj pogostih tipov letal v zraku z zelo nizko statistiko strmoglavljenj.