Slovenski odbojkarji so se po nedeljski zmagi proti Belgiji razveselili še druge zmage v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu. Zanjo so se morali močno potruditi, saj so odpor Nemcev strli šele po petih nizih. Z zmago s 3:2 (-32, 20, -19, 21, 12) so osvojili dve točki in si tako že priigrali nastop v četrtkovem polfinalu. Slovenci so znova navdušili z borbeno in nepopustljivo igro, a je bila njihova predstava daleč od idealne. V njej je bilo veliko nihanj, kar nekaj težav pa jim je tekmec povzročal z začetnimi udarci.

Pred Slovenijo je bil najzahtevnejši obračun v skupinskem delu olimpijskih kvalifikacij v Berlinu, saj so jim na nasprotni strani mreže stali evropski podprvaki iz leta 2017 Nemci. Ti so imeli kot gostitelji turnirja močno oporo v domači publiki, za nameček pa na klopi tudi Andreo Gianija, ki kot nekdanji selektor Slovenije odlično pozna slabosti slovenskih odbojkarjev. Po silovitem vstopu njegovih igralcev v tekmo se je zdelo, da morda še predobro, pa čeprav ni mogel računati na glavnega zvezdnika Györgyja Grozerja, ki se je poškodoval na tekmi proti Belgijcem. Z natančnimi začetnimi udarci in protinapadi so Nemci povedli s 5:1, na račun slabega sprejema Slovenije pa prednost v naslednjih minutah povišali na plus sedem. A slovenski odbojkarji se niso vdali. Močno so popravili igro v obrambi in ujeli tekmeca pri izidu 20:20 za prvo od v nadaljevanju kar trinajstih izenačenj v prvem nizu. Ta se je izkazal za maratonskega, saj je trajal skoraj tako dolgo kot nogometni polčas, kljub kar šestim zaključnim žogam Slovenije pa so ga na koncu osvojili domačini.

Izenačena igra se je iz prvega preselila v drugi niz, ki pa je bil v drugi polovici povsem v znamenju aktualnih evropskih podprvakov. Ti so blesteli v napadu, kjer so se razigrali Tonček Štern, Alen Pajenk in Klemen Čebulj, v obrambi pa se je z dvema blokoma izkazal Dejan Vinčić. Slovenci so niz dobili s petimi točkami razlike, vendar nato povsem odpovedali v tretjem. Nemci so delovali poletno, točke dosegali tako na račun izvrstnega bloka kot servisa in kmalu povedli z varno razliko sedmih točk (14:7), ki je niso več izpustili iz rok.

Po zaostanku z 1:2 v nizih si slovenski odbojkarji novega spodrsljaja niso smeli dovoliti. V zadovoljstvo okoli 50 slovenskih navijačev v dvorani so v četrtem nizu prekinili serijo črnih minut, ponovno prevzeli pobudo in z zmago s  25:21 izsilili peti niz. V njem so vseskozi vodili, mirno kri pa ohranili tudi, ko so se Nemci po zaostanku s 5:9 približali le na točko (10:11). Sloveniji je prvo zaključno žogo priboril Alen Pajenk, drugo pa je za zmago izkoristil Tonček Štern. Danes ob 17.30 jih čaka obračun s Češko, na katerem bodo lovili prvo mesto v skupini.

Kvalifikacije za olimpijske igre, danes, skupina A: Belgija – Češka 3:2 (-21, 26, 20, -22, 17) Nemčija – Slovenija 2:3, vrstni red: Nemčija 7, Slovenija (-1) 5, Belgija 2, Češka (-1) 1, skupina B: Bolgarija – Nizozemska 3:0 (19, 16, 15), vrstni red: Bolgarija 5, Francija 4, Srbija 3, Nizozemska 0.