Čakanja je konec. Štiriindvajset najboljših evropskih reprezentanc bo jutri in v petek s prvimi tekmami odprlo štirinajsto evropsko prvenstvo. Na turnirju, ki ga bodo gostile Avstrija, Švedska in Norveška, bo nastopilo kar šest držav iz nekdanje skupne države – poleg Slovenije še Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Hrvaška.

Debitantka pred težko nalogo

Prvič bo na turnirju stare celine nastopila Bosna in Hercegovina. Izbrana vrsta Bilala Šumana bo nastopala v skupini D, kjer pa ob močni Franciji, domačinki Norveški in Portugalski nima realnih možnosti za napredovanje v drugi del prvenstva. A eden najbolj priljubljenih bosansko-hercegovskih rokometašev Vladimir Vranješ pravi, da reprezentanca BiH na Norveškem ne bo tekmovala brez boja: »Vsi na svetu igrajo rokomet. Norveška, Francija, pa tudi mi, manjše reprezentance. Vsi so iz mesa in krvi, zato je zelo pomembno, ali ima ekipa dober ali slab dan. Mi gremo na prvenstvo, da nekaj naredimo, brez bele zastave. Na tekme bomo dobro pripravljeni, velika pomoč bodo videoanalize. Ne smemo psihično pasti, če bo rezultat slab. Verjamem v nas, saj igramo v dobrih klubih, kjer smo nosilci.« Bosna in Hercegovina je zaključni del priprav opravila v Poreču, kjer je izgubila s Katarjem (27:30), nato pa presenetljivo remizirala z gostitelji Hrvati (33:33).

Namesto Vujovića Vujović

Črna gora bo pot na svojem petem evropskem prvenstvu (na zadnjih treh je vselej zasedla 16. mesto) začela z balkanskim derbijem proti Hrvaški. Ta je absolutna favoritinja skupine A, v kateri sta še Srbija in Belorusija. Črnogorski tabor se je pred turnirjem ubadal predvsem s poškodbami. Najprej je odpadel eden glavnih obrambnih igralcev Nebojša Simović, na tekmi proti Sloveniji pa se je poškodoval še levokrilni nosilec igre Miloš Vujović. Namesto njega je selektor Zoran Roganović vpoklical srednjega zunanjega Filipa Vujovića. Črnogorci so odigrali dve prijateljski tekmi: najprej so prepričljivo izgubili proti Sloveniji (22:37), nato pa tesno še proti Severni Makedoniji (24:25). Kljub drugemu porazu je bil zunanji igralec »levov« Stevan Vujović zadovoljen z napredkom: »Pustili smo veliko boljši vtis kot proti Slovencem. Veseli predvsem boljša igra v obrambi. V Gradec gremo s pozitivno energijo, verjamem, da bomo igrali dobro in zmagali kakšno tekmo. Naš cilj je drugi del prvenstva na Dunaju.«

Veteran Lazarov še vedno vlečni konj

Severna Makedonija je največji uspeh na evropskih prvenstvih dosegla pred osmimi leti v Srbiji, ko je zasedla peto mesto. Še vedno pa je svež spomin na evropsko prvenstvo pred dvema letoma, ko je v Zagrebu na prvi tekmi premagala Slovenijo. Makedonce bo s klopi prvič na velikem tekmovanju vodil Danilo Brestovac, ki je lani zamenjal Španca Raula Gonzaleza. Prvi zvezdnik ekipe je še naprej kapetan Kiril Lazarov, ki bo pri devetintridesetih letih skušal še povečati bero zadetkov – do zdaj je na 237 tekmah za Severno Makedonijo dosegel kar 1699 golov. Za rumeno-rdeče dunajska skupina B s Češko, gostiteljico Avstrijo in Ukrajino ne bi smela pomeniti prevelikih težav pri preboju med dvanajst najboljših reprezentanc. V pripravah so odigrali kar šest prijateljskih tekem, premagali so Kuvajt (27:24), Alžirijo (25:24), Romunijo (24:20) in Črno goro (25:24), izgubili pa proti Kuvajtu (22:23) in Sloveniji (28:33).

Srbi v Gradec z dvema visokima porazoma

»Naš primarni cilj je uvrstitev v drugi krog tekmovanja. A menim, da so ti fantje sposobni še več,« je ob začetku priprav konec decembra dejal srbski selektor Nenad Peruničić. Po poročanju srbskih medijev je njihova reprezentanca najmočnejša na položaju vratarjev, čeprav manjkata prvi vratar Dejan Milosavljev in Todor Jandrić. Primat med vratnicama bo tako prevzel Vladimir Cupara, vratar madžarskega Veszprema. Srbi so na evropskih prvenstvih osvojili dve medalji (bronasto leta 1996 in srebrno 2012), od domačega prvenstva pred osmimi leti pa na turnirjih stare celine niso več navdušili. Po vrsti so zasedli štirinajsto, petnajsto in dvanajsto mesto, zato je letos cilj izboljšati te rezultate. V balkanski skupini v Gradcu bodo v borbi za preboj v drugi del tekmovanja, a morebitna presenečenja niso izključena. Pred novim letom so se dvakrat pomerili z Egiptom (poraz s 27:28 in zmaga z 29:17), pred dnevi pa so doživeli visoka poraza proti Franciji (26:40) in Norveški (28:38).

V dvanajstih letih le dvakrat brez medalje

Daleč najuspešnejša balkanska država na evropskih prvenstvih je Hrvaška. Dvakratni olimpijski prvaki (1996 in 2004) ter svetovni prvaki (2003) zmage na evropskem prvenstvu še nimajo, so pa leta 2018 s petim mestom na domačem turnirju prekinili dvanajstletni niz (2004–2016) uvrščanja vsaj v polfinale. Ta tudi letos velja za osnovni cilj izbrane vrste Lina Červarja, ki se bo poleti poslovil od klopi kockastih. A predstave Hrvaške bodo močno odvisne od treh nosilcev igre Luke Cindrića, Igorja Karačića in Domagoja Duvnjaka, na lastno željo pa bo manjkal Manuel Štrlek.

Na prijateljskih tekmah so zgolj remizirali z Bosno in Hercegovino (33:33), nato pa za boljšo popotnico premagali Katar (33:28). Červar verjame, da je naslov prvaka dovolj velika motivacija. »Moramo razmišljati pozitivno, to je naša pot. Naša igra mora biti borbena in disciplinirana. Ne smemo se zaletavati v izjavah, temveč biti skromni in ponižni. Bolj kot napad me skrbi obramba, preveč hitimo. A verjamem v te fante,« je pred potjo v Gradec dejal 69-letni strokovnjak, ki si je na tekmi proti Katarju privoščil rasistični škandal.