Letošnji festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri se bo začel v soboto, 18. januarja, ob 17. uri, ko si bodo obiskovalci v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) lahko ogledali družinski muzikal, kot so avtorji hudomušno poimenovali zvrst muzikala Obuti maček. Festival bodo organizatorji tudi letos tradicionalno sklenili v centru urbane kulture Kino Šiška na Prešernov dan, 8. februarja, s premierno uprizoritvijo lutkovno-igrane predstave Nebo nad menoj, do takrat pa se bodo v treh tednih na različnih prizoriščih zvrstili filmske, glasbene, gledališke in plesne prireditve, delavnice in vodstva.

Najdaljši Bobri doslej

»Letošnja edicija festivala bo že dvanajsta zapored in bo po številu festivalskih dni najdaljša,« je napovedal direktor SMG Tibor Mihelič Syed in dodal, da bo rdeča nit tokrat preplet umetnosti s tehnologijo in znanostjo. Na programu bodo tako večinoma prireditve, ki gradijo na sodobni tehnologiji ali pa so vsebinsko povezane s temami iz znanstvenega sveta. Prvič so Bobri osrednjo temo sicer dobili leta 2013, ko je bil skupni imenovalec programa glasba, od takrat pa so festival posvetili tudi filmu, arhitekturi, okolju, medkulturnemu povezovanju, poeziji in plesu. »Pogosto govorimo o problematični rabi tehnologije v umetnosti, naš cilj pa je spodbuditi njeno ustvarjalno rabo v umetnosti,« je poudaril sogovornik.

Med novostmi letošnje izvedbe Bobrov so organizatorji med drugim navedli niz strokovnih srečanj in pogovorov za starše, na katerih želijo spregovoriti o pomenu in vplivu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje na razvoj otrok. Prvo srečanje za starše bo v soboto, 1. februarja, ob 10. uri v Družinskem centru Mala ulica. Na njem bo psihologinja in urednica Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija Martina Peštaj govorila o tem, kako pomembno je načrtovati in skrbno izbirati kakovostne kulturne vsebine, primerne starostni skupini.

Testna spletna prodaja

Dogodki v okviru festivala bodo tudi letos brezplačni, bodo pa obiskovalci za ogled predstav kljub temu potrebovali vstopnice. Vsak odrasli obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice za največ tri prireditve, vendar ne več kot pet za eno. Vstopnice bodo v Festivalni dvorani Pionirskega doma začeli deliti v soboto, 11. januarja, in sicer od 11. do 16. ure oziroma dokler ne bodo pošle. Redni obiskovalci Bobrov se ob tem zagotovo spomnijo, da se je za nekatere predstave, predvsem tiste, namenjene najmlajšim, treba v vrsto postaviti pravočasno, saj so številne predstave hitro razprodane. Vstopnice, ki bodo po soboti še ostale, bodo nato na voljo v prodajni galeriji SMG na Trgu francoske revolucije 5.

Omejeno število vstopnic bo letos prvič mogoče kupiti tudi po spletu. »Čeprav je čakanje v vrsti na mrazu, ki ga sicer skorajda ni več, lahko romantično, pa želimo tistim, ki si tega ne želijo, omogočiti drugačen prevzem vstopnic,« je nekoliko v šali pripomnil Tibor Mihelič Syed in ob tem še enkrat poudaril, da bo letošnji prevzem vstopnic prek spleta zgolj pilotni projekt, saj bo tako na voljo le nekaj vstopnic za zgolj tri predstave. Prevzem prek spleta bo mogoč v času, ko bo prevzem vstopnic potekal tudi v Festivalni dvorani. »Če bodo odzivi dobri, bomo prevzem vstopnic po spletu v polni meri zagotovili v naslednji festivalski sezoni,« je napovedal Mihelič Syed.