Zdaj se je zgodila še smrtna žrtev pri vzvratni vožnji teptalca snega, kot se je otroku pred leti na drugem smučišču (Stari vrh). Zakon o varnosti smučišč, ki so ga najbrž ustvarili na znamenitem infrastrukturnem ministrstvu, leta 2020, ko imajo kamere na čeladah tako smučarji, padalci, kolesarji in vsi mogoči, ne nalaga upravljalcem smučišč, da teptalce snega opremijo z vzvratnimi reflektorji in kamero, ki vozniku na recimo 16-paličnem monitorju v kabini pokaže, kaj se dogaja za teptalcem.

Rešitev, da se na osebna in tovorna vozila namesto vzvratnih zrcal namešča kamere, se po 20 letih in več končno začenja tudi serijsko vgrajevati. Ker proizvajalci vozil niso iz Slovenije – sicer tega ne bi nikoli dočakali.

Zanimiv podatek je še, da so uslužbenci slavnega infrastrukturnega ministrstva ovadeni zaradi suma storitve kaznivih dejanj v zvezi z maketo drugega tira. Neustrezna uporaba excela je kaznivo dejanje, za deset mrtvih pri prečkanju tirov pa niso kazensko odgovorni ne predsednik vlade, ne minister in ne direktor direktorata za železniški promet. Torej zakonodaja določa, da ima vlak še vedno prednost. Inovacije pa omogočajo, da ljudem, ki storijo napako in slabo viden vlak spregledajo, rešimo življenje. Čemur pa omenjeni nasprotujejo.

Mitja Vilar, Šmarje - Sap