»Nobenega premoženjskopravnega zahtevka ne bom vložil. Bi pa želel, da se obdolženi vsaj kdaj obrne proti nam in se opraviči,« je pred tričlanskim senatom na novomeškem okrožnem sodišču dejal Milan Križaj, soprog pred štirimi leti in pol umrle Andreje Križaj. Tudi Nuša Zadražnik, soproga umrlega Bojana Udoviča, se je odrekla premoženjskopravnemu zahtevku. Tedaj 46-letna Križajeva iz Preddvora in 57-letni Udovič iz Prebačevega, nekdanji profesionalni kolesar in olimpijec, sta umrla 11. julija 2015 na cesti med Trebnjim in Velikim Gabrom, potem ko je vanju z osebnim avtomobilom trčil tedaj 24-letni Janez Trunkelj iz okolice Dobrniča.

Oba kolesarja je odbilo s ceste čez varnostno ograjo, kjer sta mrtva obležala na travniku. Izkazalo se je, da je Trunkelj za volan sedel z 0,86 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka in pred tem tragičnim dogodkom pri Trebnjem že povzročil manjšo nesrečo z gmotno škodo. A je odpeljal s kraja dogodka, kmalu zatem pa tragično trčil v kolesarja s hitrostjo 108 kilometrov na uro, medtem ko je najvišja dovoljena hitrost na tistem odseku 90 kilometrov na uro.

Domačin Jože je tistega dopoldneva hodil po vzporedni cesti, ko je pridrvelo »temnejše vozilo« iz smeri Trebnjega proti Velikemu Gabru. »Videl sem, kako je avto 'zapel' v robnik, nato ga je zaneslo. Bočno je drsel po cesti in zadel oba kolesarja. Bil sem kakih 70 ali 80 metrov od kraja dogodka. Avto je kar priletel, zgodilo se je v trenutku. Po trčenju je avto še kar drsel naprej. Poklical sem na 113, nato so začeli prihajati tudi drugi ljudje. Kmalu so prišli policisti, gasilci, reševalci,« je kot priča povedal na sodišču.

»Utripa nisem zaznal, oba sta bila mrtva«

Še ena priča je na kraj dogodka pripeljala nekaj minut po nesreči. Ustavila je, da bi videla, ali lahko kaj pomaga. »Videl sem obdolženca, ki si je ogledoval kraj dogodka. Videti je bil pretresen, jokal je. Ves čas. Njegov avto sem videl šele nekoliko kasneje, kakih 200 metrov stran ob neki hiši ob gozdičku.« Obe priči sta na cesti videli sledove, ne vesta pa, ali je šlo za sledi zaviranja ali morda drsenja avtomobila. Kot je druga priča povedala že v preiskavi, je eden od ponesrečencev ležal tik ob ograji. Potipala mu je utrip, a ga ni zaznala. »Šel sem do drugega ponesrečenca, ki je ležal nekoliko dlje od varovalne ograje. Šele potem so mi povedali, da je to ženska in da sta oba mrtva.«

Trunkelj je sicer na prvi obravnavi skušal sodišče prepričati, da se je nesreča zgodila, ker se je umikal srnjaku. Toda nobena od prič ni potrdila, da bi na tej cesti kadar koli videla divjad. Da je bil Trunkelj tik po dogodku v šoku, je potrdil tudi policist Danijel Petrinič, ki je bil s kolegico policistko tistega dopoldneva v patrulji in so ju okoli 10. ure napotili na kraj dogodka. »Izrisala sva skico, opravila tudi alkotest pri obdolžencu. Zaznala sva vonj po alkoholu,« je med drugim dejal policist.

Tožilstvo je Trunklju na predobravnavnem naroku ponudilo osem let in pol zapora, toda krivde po obtožnici, ki mu očita kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, za kar je zagroženih dvanajst let, ni priznal. Je pa na prvi obravnavi dejal, da ga je dogodek močno prizadel in da ga obžaluje.