Kot so sporočili iz urada predsednika republike, Pahor ves čas spremlja razmere na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku, kjer slovenski vojaki pomagajo pri urjenju iraških varnostnih sil.

Predsednik je sicer že v ponedeljek opozoril na problem nadaljnje legitimnosti operacije v Iraku spričo resolucije iraškega parlamenta, s katero je zahteval umik ameriških vojakov iz države. Poudaril je, da slovenski vojaki v Iraku niso proti volji tamkajšnjega ljudstva in jih ne sprejemajo kot take. V nedeljo sprejeta resolucija iraškega parlamenta sicer ni zavezujoča, a ima po Pahorjevih besedah "politično sporočilo".

"Slovenska država bo vsekakor zelo temeljito in sproti spremljala razvoj dogodkov v Iraku," je zagotovil Pahor. "Kot predsednik republike in vrhovni poveljnik naših obrambnih sil bi rad izrazil upanje, da bosta prevladala pamet in mirno reševanje sporov," je še dodal v ponedeljek.

Na ministrstvu za obrambo so danes potrdili, da slovenski vojaki, ki na severu Iraka delujejo v okviru kontingenta pod vodstvom Nemčije, zaenkrat ostajajo v bazi v Erbilu.

Obrambni minister Karl Erjavec je zagotovil, da so pripadniki Slovenske vojske na varnem, razmere na severu Iraka so stabilne, je pa povečana stopnja ogroženosti in zato sprejeti ustrezni ukrepi. Če bo sprejeta politična odločitev, pa je po njegovih zagotovilih vse pripravljeno za njihov takojšen umik iz Iraka.