Vodja socialistične stranke je bil potrjen v drugem krogu glasovanja, potem ko mu v nedeljo ni uspelo osvojiti absolutne večine v 350-članskem parlamentu, tj. 176 glasov. Danes je za potrditev potreboval zgolj navadno večino, ki jo je tudi osvojil.

Poleg njegovih socialistov, ki imajo 120 poslancev, ga je med drugim podprla še koalicijska skrajno leva stranka Unidas Podemos, ki ima 35 poslancev v parlamentu. Dobil je še podporo več drugih manjših strank, med drugim baskovskih nacionalistov (PNV).

Izvolitev pa so mu z vzdržanimi glasovi omogočili poslanci Katalonske republikanske levice (ERC), ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije. Sanchez je v zameno za to obljubil, da bo začel dialog s katalonsko vlado o vprašanju neodvisnosti Katalonije.

Poleg 13 poslancev ERC se je vzdržalo še pet poslancev baskovske nacionalistične stranke EH Bildu.

Tako bo Španija po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila vlado s polnimi pooblastili. To bo prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975. Sanchez med drugim obljublja dvig najnižjih plač ter zvišanje davkov za najbogatejše in velika podjetja.