Tretjemu delovnemu dnevu na Otoku pravijo dan debelih mačkov. Ker so za debele mačke (fat cats) pred leti razglasili direktorje, katerih zaslužek imajo drugi za »debelo« pretiran. Ta izraz se je pojavil v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v ZDA, ko so za debele mačke razglasili bogate politične donatorje, ki so kupovali dostop do politikov, vpliv na politiko in celo veto na politična imenovanja. Debeli mački so za Britance vsi bogati pohlepni ljudje, ki imajo zahvaljujoč goram denarja lahko življenje na račun dela drugih.

Dobrih 1057 evrov na uro zaslužka

Direktorji stotih vodilnih podjetij, ki kotirajo na londonski borzi FTSE, so v ponedeljek ob petih popoldne v tem letu že zaslužili toliko, kot je povprečna letna britanska plača, ta v evrih obsega 34.683 evrov. Zaslužili so jo v treh delovnih dneh. Zato je bil letošnji dan debelih mačkov šesti januar. To je sporočil Center za visoke zaslužke, inštitut, ki spremlja pretirane zaslužke tistih na vrhu in zagovarja politične ukrepe za zmanjšanje neenakosti v družbi. Direktorji, ki so se vrnili na delovna mesta drugega januarja, so v samo 33 urah na delovnem mestu zaslužili toliko, kot povprečni Britanec zasluži v enem letu. V letu 2018 je bila povprečna plača direktorjev stotih vodilnih podjetij dobre štiri milijone evrov, kar pomeni 117 povprečnih otoških plač oziroma 1057 evrov na uro.

Rekordna plača je bila 375 milijonov evrov

Za leto 2019 še ni podatkov, je pa že znano, da so direktorji zaslužili več kot leto prej. Rekordni letni zaslužek na Otoku, dobrih 375 milijonov evrov, je odnesla domov direktorica podjetja Bet365 Denise Coates, od tega je 277 milijonov dobila v gotovini, preostalo v delnicah tega vodilnega internetnega podjetja za igre na srečo. Že lanski zaslužek 52-letne milijarderke Denise, ki ima pod palcem dobrih enajst milijard evrov, je zelo hitro sprožil veliko razpravo o tem, koliko naj bi zaslužili direktorji oziroma koliko povprečnih letnih plač bi bilo prav oziroma upravičeno.

Po letošnjem dnevu debelih mačkov je, kot vsako leto, spet oživela. Ministrica za poslovne zadeve Andrea Leadsom je ocenila, da prepad med direktorsko in povprečno plačo »vzbuja skrbi«. Letos bodo prvič morala vsa otoška podjetja z več kot 250 zaposlenimi po zakonu javno objaviti razmerje med plačami vodilnih in povprečno plačo zaposlenih in pojasniti razloge za razkorak.

Nepoštena ekonomija

Iz Centra za visoke plače jim svetujejo, naj te zahteve ne obravnavajo rutinsko, ampak kot priložnost, da zares pojasnijo, zakaj so direktorji tako zelo dobro plačani. Direktor centra Luke Hildyard pravi, da so direktorske plače izredno visoke in da je zato Britanija ena najbolj neenakih družb v Evropi. Za sindikate je dan debelih mačkov dan, ki pove vse o tem, kako nepoštena je britanska ekonomija. Kot je dejal generalni sekretar sindikata GBM Tim Roache, bi moralo biti to, da so debeli mački v samo nekaj dneh novega leta že zaslužili toliko, kot bo povprečni polno zaposleni Britanec v celotnem letu 2020, vir narodne sramote.