Do pojava umetne razsvetljave je bilo sonce glavni vir osvetlitve, ljudje pa so večere preživeli v (relativni) temi. Čeprav je okolju prijazna, izpostavljanje modri svetlobi ponoči lahko poslabša spanec, zmanjša izločanje melatonina in je morda povezano tudi s povečanim tveganjem za srčne bolezni, diabetes, debelost ter nekatere vrste raka (na kar naj bi vplivala nižja vrednost melatonina). Tako vsaj pravi študija, ki so jo opravljali na Harvardu.

Dr. Charles Czeisler z medicinske šole na Harvardu je leta 1981 pokazal, da dnevna svetloba ohranja človekovo notranjo uro usklajeno z okoljem. Modre valovne dolžine so koristne podnevi, saj povečajo pozornost, reakcijski čas in razpoloženje. Ponoči postanejo moteče. Harvardski raziskovalci in njihovi sodelavci so izvedli poskus, v katerem so primerjali učinke 6,5-urne izpostavljenosti modri svetlobi in izpostavljenosti zeleni svetlobi primerljive svetlosti. Modra svetloba je melatonin potlačila za približno dvakrat dlje kot zelena in premaknila cirkadiani ritem za dvakrat toliko (3 ure proti 1,5 ure).

V drugi študiji modre svetlobe so raziskovalci z univerze v Torontu primerjali raven melatonina pri ljudeh, izpostavljenih močni svetlobi v zaprtih prostorih, ki so nosili očala, ki ščitijo pred modro svetlobo, in ljudi, ki so bili izpostavljeni redni svetlobi, ne da bi nosili zaščitna očala. Dejstvo, da so bile ravni hormona v obeh skupinah približno enake, krepi hipotezo, da je modra svetloba močan zaviralec melatonina. Predvideva tudi, da bi se delavci, ki delajo v menjavi, in nočne sove morda zaščitili, če bi nosili očala, ki blokirajo modro svetlobo. Poceni sončna očala z oranžno obarvanimi lečami blokirajo modro svetlobo, blokirajo pa tudi druge barve, tako da ponoči niso primerna za uporabo v zaprtih prostorih. Očala, ki blokirajo samo modro svetlobo, lahko stanejo do 80 dolarjev.

Če ima modra svetloba škodljive učinke na zdravje, bi bili lahko okoljski problemi in prizadevanje za energetsko učinkovito razsvetljavo v nasprotju z osebnim zdravjem. Te kompaktne fluorescenčne žarnice in LED-luči so energetsko učinkovitejše od staromodnih žarnic, s katerimi smo odraščali. A po navadi proizvajajo tudi več modre svetlobe.

Fizike fluorescenčnih luči ni mogoče spremeniti, vendar lahko proizvajajo toplejšo, manj modro svetlobo. LED-luči so učinkovitejše od fluorescentnih, vendar proizvajajo precej svetlobe v modrem spektru. Richard Hansler, raziskovalec svetlobe z univerze Johna Carrolla v Clevelandu, ugotavlja, da tudi navadne žarnice proizvajajo nekaj modre svetlobe, čeprav manj kot večina fluorescenčnih.

Vredno je upoštevati, da se ponoči zaščitimo pred veliko količino modre svetlobe, saj lahko vpliva na občutljivost našega živčnega sistema, kar pa je povezano tudi z mišicami in manj učinkovitim gibanjem. Izogibajte se pogledu na svetle zaslone dve do tri ure pred spanjem. Če delate v nočni izmeni ali uporabljate veliko elektronskih naprav ponoči, razmislite o tem, da bi nosili očala, ki blokirajo modro barvo, ali namestili aplikacijo, ki ponoči filtrira modro/zeleno valovno dolžino. Telo vam bo hvaležno.