Izvršni odbor laburistov je v ponedeljek določil pravila izbora novega vodje stranke. Kandidate je možno nominirati od danes do 14. februarja. Glasovanje se bo začelo 21. februarja, zaključilo 2. aprila, zmagovalec pa bo znan dva dneva kasneje, navaja britanski BBC.

Za vložitev kandidature potrebujejo podporo 22 britanskih ali evropskih poslancev oziroma desetino vseh. Poleg tega jih mora podpreti tudi pet odstotkov lokalnih odborov stranke ali tri s stranko povezane organizacije, kot so sindikati.

Med favoriti je ministrica vlade v senci za gospodarstvo Rebecca Long Bailey, ki je že potrdila, da bo vložila kandidaturo. Velja za zagovornico politik aktualnega vodje stranke in pripadnico skrajno levega krila stranke.

Dobre možnosti za zmago pa ima še minister vlade v senci za brexit Keir Starmer, ki še ni potrdil kandidature. Sodi v zmerno krilo stranke, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Kandidaturo so napovedali še minister v senci Clive Lewis in ministrica v senci Emily Thornberry ter poslanki Lisa Nandy in Jess Phillips.

V posebnem postopku bo največja britanska opozicijska stranke izbirala tudi namestnika novega vodje. Za to mesto so doslej kandidaturo napovedali štirje kandidati.

Dosedanji vodja laburistov Corbyn je odstop napovedal, potem ko je njegova stranka na decembrskih predčasnih volitvah utrpela zgodovinski poraz. Ima zgolj 202 poslanca v 650-članski poslanski zbornici.